Textiel als Bindweefsel voor ontmoeting tussen culturen

30 Maart 2022

Samen met ContourdeTwern en Stadsmuseum Tilburg is het TextielMuseum het project ‘Bindweefsel’ in 2021 gestart. Een participatieproject dat de bijzondere kennis van textieltechnieken en de unieke verhalen van verschillende Tilburgse vrouwen zichtbaar maakt en verbindt. Bindweefsel brengt wekelijks 15 Tilburgers bijeen voor co-creatiesessies in het TextielLab. Het resultaat van dit project is een gezamenlijk kunstwerk: een levensboom, die de rijke verhalen van de deelnemers samenbrengt en vertelt.

Deelnemers tijdens een co-creatiesessie, foto: Kevita Junior

Kunstwerk ‘Levensboom’

Tijdens de co-creatiesessies onder begeleiding van passementexpert Veva van der Wolf en Karen Zeedijk en van het TextielLab staat kennisuitwisseling via diverse thema’s centraal. Denk hierbij aan: kleur en culturele betekenis van kleur, klederdracht en traditionele kostuums, kralen, ambachten, motieven en symbolen. Hierdoor leren de vrouwen elkaar en elkaars cultuur steeds beter kennen.

Kunstenaar Larissa Schepers helpt de groep bij het maken van een gezamenlijk kunstwerk: een levensboom met vruchten en bloemen die symbool staan voor de rijke culturele en persoonlijke verhalen van de deelnemers. Op 11 mei wordt de levensboom gepresenteerd tijdens een feestelijke opening in het TextielMuseum. Vanaf 22 mei reist het kunstwerk langs drie Tilburgse wijkcentra om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de verhalen van de levensboom. Daarna wordt de levensboom opgenomen in de collectie van het TextielMuseum. De verhalen van de deelnemers van project Bindweefsel worden gepubliceerd via hetgeheugenvantilburg.nl.

Kunstenaar Larissa Schepers toont deelnemers de tentoonstelling Makersgeheimen 1, foto: Kevita Junior

Fadwa Budeiri, deelnemer Bindweefsel:

“Ik word blij van de activiteiten van Bindweefsel. Het is mooi om met onze eigen handen samen mooie dingen te maken. Als het kunstwerk af is hangt het in het museum en kunnen we het iedereen laten zien. Dat geeft me een gevoel van vertrouwen en geluk.”

Tuftexpert Karen Zeedijk in gesprek met deelnemers in het TextielLab, foto: Kevita Junior

Reizend kunstwerk door Tilburg, met textielworkshops en activiteiten

De presentatie van de levensboom wordt geopend op woensdag 11 mei. Alle deelnemers zijn aanwezig bij dit feestelijke moment. De presentatie is te zien op het Panoramadeck van het TextielMuseum tot 22 mei waarna de tentoonstelling reist langs diverse wijkcentra:

  • Wijkcentrum De Poorten – Tilburg Oud-Noord van 23 mei – 5 juni
  • Wijkcentrum Zuiderkwartier – Tilburg Oud-Zuid 7 juni – 19 juni (6 juni dicht i.v.m. Pinksteren)
  • Wijkcentrum 't Sant – Tilburg West 20 juni – 3 juli

Textielworkshops

Tijdens de presentaties in de wijkcentra wordt een programma van textielworkshops en activiteiten georganiseerd waarbij deelnemers hun ervaring en kennis delen met wijkbewoners.

Planning van openingen en activiteit:

  • Wijkcentrum De Poorten – Tilburg Oud-Noord, woensdag 25 mei
  • Wijkcentrum Zuiderkwartier – Tilburg Oud-Zuid, woensdag 8 juni
  • Wijkcentrum 't Sant – Tilburg West, woensdag 22 juni

Houd voor meer informatie over de inhoud van de textielworkshops en inschrijving de website van het TextielMuseum in de gaten.

Deelnemers krijgen instructie van museumdocent Nadja Wering, foto: Kevita Junior

Eline Ceelen is als projectleider actief betrokken bij het project. Eline:

“Het is de taal van textiel die verbindt. Hoe veel je ook van elkaar verschilt, textiel brengt je letterlijk en figuurlijk bij elkaar. Dat hebben we ervaren tijdens de activiteiten in de afgelopen periode. Er werd gemaakt, gedeeld, gevierd en gedanst.”

‘Bindweefsel’ wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds voor Cultuurparticipatie, Prins Bernhard Cultuurfonds en Provincie Noord-Brabant, Fonds Erfgoed Tilburg.