Bethan Laura Wood in de Bijenkorf etalage met feestelijk geborduurd fruit

2 Maart 2017

De Bijenkorf bedacht twee jaar geleden in samenwerking met het Rijksmuseum Amsterdam het initiatief ‘Room on the Roof’, een atelier in de toren boven op de Bijenkorf in Amsterdam. De toren biedt een spectaculair uitzicht over de stad. De ruimte zelf is heel sereen en minimalistisch ingericht met een verrekijker en een bed om in te slapen. Nationale en internationale kunstenaars worden uitgenodigd om gebruik te maken van het atelier, zich te laten inspireren door het uitzicht en het werk dat zij daar maken te presenteren in de winkel en online. Met dit initiatief willen de Bijenkorf en het Rijksmuseum de stad naar een hoger cultureel niveau tillen.   

Dit jaar viert ‘Room on the Roof’ zijn tweede verjaardag met Bethan Laura Wood. Zij maakt veelal kleurrijke ontwerpen, van sieraden en glas tot textiel en meubels. In 2009 haalde zij haar master Design Products aan de Royal Collge of Art in Londen. Wood heeft een passie voor detail en kleur. Ze onderzoekt graag de emotionele connectie tussen mens en kleur en de  sociale en culturele connotaties die kleuren en kleurcombinaties kunnen hebben. Ook is ze geinteresseerd in kritische benaderingen van duurzaamheid binnen een productie-gedreven context. 

De Londense ontwerper liet zich voor dit project inspireren door de stillevens en portretten uit de collectie van het Rijksmuseum en kwam naar het TextielLab om het uit te voeren. Haar hedendaagse interpretatie van een stilleven van een feestelijk gedekte tafel bestaat uit een 3D installatie van geborduurde fruitdesserts, afgewerkt met kralen. De borduursels zijn abstract, maar wel gedetaileerd en sierlijk. Je herkent de ananas, meloen en schijfjes citrusvrucht. Als toeschouwer begin je bijna te watertanden bij het zien van al die zoetigheid. Een aantal onderdelen van de desserts verwijzen naar de molensteenkragen die veel gedragen werden in de 16e eeuw. De tweede installatie bestaat uit geweven theedoeken met glitterdraad, een vrolijke knipoog naar het saaie schoonmaakwerk achteraf.   

Het werk ‘After party – Sweet dreams’ van Bethan Laura Wood is nog tot en met 9 april 2017 te zien in twee etalages van de Bijenkorf aan de Damrak in Amsterdam.

door: Sabine de Groot