Beeldverhaal over Tilburgse wolindustrie

15 November 2016

Illustrator Aart Taminiau komt uit een Tilburgse textielfamilie. Deze week verschijnt zijn eerste graphic novel: Wol, het verhaal over de Van Mergaerts, succesvolle wolhandelaren. Door de moderne tijd komt een einde aan hun bevoorrechte positie. De hele familie, van oma tot verre neef, kon goed leven van de wolhandel, maar met de aanschaf van een 'totaalmachine' komt de welvaart plots tot stilstand.

Aart Taminiau kwam voor inspiratie naar het TextielMuseum en heeft boeken, handleidingen en afbeeldingen uit de bibliotheek verwerkt in zijn beeldroman.

Taminiau:

‘Mijn moeder bracht me eens drie oude cassettebandjes vol gesproken door mijn opa. Hij vertelde daarop zijn levensverhaal, over zijn Tilburgse familie die in wol handelde en over de ingewikkelde periode toen het steeds slechter ging met het bedrijf. Het leek me een mooi uitgangspunt voor mijn beeldverhaal Wol.

Om meer te weten te komen over de textielindustrie van Tilburg ben ik naar het TextielMuseum gegaan en heb daar in de bibliotheek prachtige boeken gevonden met beelden van het oude Tilburg, maar ook wonderschone handleidingen van ingewikkelde apparaten. Veel van die beelden en verhalen hebben hun weg teruggevonden in mijn boek.’

 

Wol speelt zich af in Brabant tijdens de industriële revolutie. De bijzondere vormgeving laat zien hoe de duisternis aan terrein wint naarmate de zaken steeds slechter gaan.

In de bibliotheek zijn reproducties van tekeningen uit het boek te zien, samen met de bronnen uit de bibliotheek die Taminiau gebruikt heeft.

Het boek Wol verschijnt donderdag 24 november 2016 en is te koop in onze MuseumShop (binnenkort), bij Livius De Zevensprong in Tilburg en via internetboekhandels.

De bibliotheek is open van dinsdag tot en met donderdag.