Andy Warhol dessins ontdekt!

13 Juli 2016

Stoffen met ijsjes, citroenen, pennen  en potloden! Toen de samenstellers van de tentoonstelling Pop Art I Fabrics & Fashion dit materiaal in het Andy Warhol Museum in Pittsburg zagen, wisten ze het zeker. Ze hadden een primeur te pakken. De staf van het museum was er niet van op de hoogte dat Warhol textiel had ontworpen. Richard Chamberlain en Geoff Rayner, die jarenlang in Londen Target Gallery runden en toegewijde verzamelaars zijn, waren er zeker van dat zij in de honderden, nog niet uitgepakte dozen, textielontwerpen van Warhol zouden aantreffen.

Chamberlain: ‘Wij zijn altijd op zoek naar het innovatieve in textiel, mode en design. Tot nu toe wist niemand dat Warhol ijsjesstof heeft gemaakt. We doen veel onderzoek en soms stuit je dan op zo’n fantastische vondst.’* Warhols invloed op de gehele Pop-periode kan niet worden onderschat, zoals te zien is in de vrolijke serie textielontwerpen die hij al in de jaren ’50 en vroege jaren ’60 maakte, zijn leidende rol bij de band Velvet Underground of zijn invloed op het werk van de bevriende ontwerper Betsey Johnson en haar beroemde New Yorkse boetiek ‘Paraphernalia’. (Meer weten over Betsey Johnson? Lees dit artikel in The New York Times)

Wie kent de iconische bananenplatenhoes van de Velvet Underground niet? Warhol ontwierp hem. Hij ontdekte de mogelijkheden van massaproductie, door zeefdrukken in grote oplage te verkopen en dus ook stoffen! Zijn thema’s zijn zo uit het dagelijks leven gegrepen: knopen, appels en ijsco’s, geïsoleerd en opgeblazen. Veel van zijn stofontwerpen zijn te zien op deze uitbundige expositie, die een mooi beeld geeft van de Pop dessins en mode (én muziek) uit de jaren ’50 tot ’70.

Caroline Boot
Conservator kunst en vormgeving

*citaat uit: ‘Mode vol optimisme’, in Trouw 30 juni 2016