Aleksandra Gaca ontwerpt stoffen voor visionaire Renault SYMBIOZ

20 September 2017

De Franse autofabrikant Renault heeft ontwerpster Aleksandra Gaca benaderd voor het ontwerpen van interieur stoffen voor de visionaire Renault SYMBIOZ concept car, die werd onthuld tijdens de Frankfurt Motor Show afgelopen maand. SYMBIOZ vertegenwoordigt de visie van Renault op mobiliteit in 2030, met een elektrische, aangesloten en autonome auto die je letterlijk kunt aansluiten in je huis. 

De Renault SYMBIOZ concept car is ontworpen als een verlengstuk van het huis op de weg. Wanneer de auto in het huis wordt geparkeerd wordt het een mobiele, modulaire en multifunctionele extra kamer. Het uitgangspunt voor het concept was om ervoor te zorgen dat de cabine leefbaar is als elk modern huis. Met deze gedachte heeft Gaca een nieuw 3D-geweven textiel ontwikkeld voor het interieur. De stof is gebaseerd op de bestaande stof BLOKO uit haar collectie Architextiles, vervaardigd in het TextielLab. 

Als een ware pionier op het gebied van 3D-geweven textiel paste Gaca de weefsels zo aan dat ze perfect zijn voor de toepassing in zowel de auto als in het huis. Ze gebruikte verschillende garens waardoor de stof een zeer sterke, maar toch zachte kwaliteit behoudt. De nieuwe Bloko in twee tinten grijs is zowel toegepast in de autostoelen als de bekleding van de grote bank in het huis, waardoor twee ruimtes verenigd worden.

Aleksandra Gaca ontwerpt innovatief geweven textiel. Ze creeert producten, installaties en andere textiele oplossingen voor bekende merken, architecten en instellingen. Gaca werkt regelmatig in het TextielLab, waar ze grotendeels haar collecties heeft ontwikkeld en haar unieke projecten worden gerealiseerd.