TextielMuseum x BANK15 presenteren

Naked Friday #1: Sustainable Fashion

Op vrijdag 26 november 2021 organiseert het TextielMuseum in samenwerking met BANK15 de eerste ‘Naked Friday’: een after-work museumavond met spraakmakende talks, de expo ‘Long Live Fashion!’ en pizza, drinks and music. De eerste editie draait om duurzame mode, met onder meer Sjaak Hullekes, The New Originals (TNO), Nudie Jeans en STUEN als gastsprekers.

Evenement verzet: De overheid heeft besloten dat evenementen de komende weken tot 18:00 uur plaats mogen vinden en de horeca tot 20.00 uur open mag zijn. Hierdoor moeten we helaas ook de museumavond Naked Friday van vrijdag 26 november a.s. afzeggen. Had je al kaartjes gekocht? Deze worden vergoed, hierover zul je nog bericht ontvangen. Verder zijn we bezig met een nieuwe datum voor Naked Friday. Zodra we hier duidelijkheid over hebben, delen we het via onze website en social kanalen. We hopen dat je er dan (weer) bij bent!

Met de billen bloot over duurzame mode

Duurzame couture van RVDK te zien tijdens ‘Naked Friday’, foto: Marijke Aerden

We kennen inmiddels de problemen van fast fashion, maar hoe geven we onze kleding een langer leven? Het TextielMuseum en BANK15 presenteren de eerste ‘Naked Friday’, een nieuwe after-work museumavond gericht op young creatives. Spraakmakende gasten gaan met de billen bloot over een actueel thema rond textiel, mode, kunst of design. In het kader van de tentoonstelling ‘Long Live Fashion!’ draait voor de eerste editie de vraag volledig om duurzame mode.

Fashion talks

De oprichters van The New Originals met Eben Badu in het midden, foto: Carly Wollaert

Hul le Kes
Modeontwerper Sjaak Hullekes verwerkt oude kleding tot nieuwe creaties en voorziet die van een paspoort waarin staat hoe en met welke materialen het gemaakt is. Met ReShare van het Leger des Heils ontwikkelde hij een collectie met unieke natuurlijk geverfde tweedehands kleding, en voor het NPO3-programma Genaaid! coachte Hullekes fast fashion kopende jongeren bij het creëren van duurzame mode. Tijdens ‘Naked Friday’ deelt hij hoe bewuster naar kleding te kijken en ermee om te gaan.

The New Originals
‘Creatives are the new athletes’ is een lijfspreuk voor Eben Badu en zijn The New Originals (TNO). Het Amsterdamse kledingmerk timmert internationaal hard aan de weg met hun performance wear voor creatieven en werkte onder meer samen met Reconstruct Collective om van oude broeken nieuwe tassen te maken. In het TextielMuseum deelt Badu welke kansen en uitdagingen er zijn voor TNO als het gaat over duurzame mode.

STUEN x Nudie Jeans
Het Zweedse kledingmerk Nudie Jeans staat erom bekend zo eerlijk mogelijke en minder belastende kleding te leveren, en doet dat onder meer met hun speciale organische denim. CEO Palle Stenberg is te gast en vertelt alles over hoe Nudie Jeans duurzaam en circulair te werk gaat. Hij deelt tijdens Naked Friday het podium met Mark Voets en Martijn Mutsaers van de Tilburgse herenmodezaak STUEN. Wat in 2017 begon als een winkelconcept groeide uit tot een community en een eigen label waarbij Voets en Mutsaers graag bruggen slaan met creatieve makers en vernieuwende modemerken als Nudie Jeans.

Long Live Fashion!

Bezoekers in de installatie van Christien Meindertsma, foto: Willeke Machiels

Hoe gaan we duurzamer met onze kleding om? Hoe kunnen we repareren en hergebruiken? En hoe ziet duurzame couture eruit? Tijdens ‘Naked Friday’ is ook de interactieve expo ‘Long Live Fashion!’ te bezoeken. Bezoekers ontdekken er hoe pre-loved textiel tot nieuwe mode wordt getransformeerd én kunnen er zelf mee aan de slag. De expo is een positieve viering van duurzame mode, met werk van onder meer Ronald van der Kemp, Duran Lantink, Matty Bovan en Christien Meindertsma.

Pizza’s, beers & music

Muziek tijdens Naked Friday door Rasheed, uit BANK15’s Kweektuin, foto: BANK15

Naast de fashion talks en de expo ‘Long Live Fashion!’ genieten bezoekers onder meer van bijzondere pizza’s van De Pizzamobiel en de fijne muziek van dj Rasheed. ‘Naked Friday’ vindt plaats op vrijdag 26 november van 17:00 tot 23:30 uur in het TextielMuseum in Tilburg. Kaartjes zijn €13,50 (één drankje inbegrepen) en te koop via de knop hieronder.

Koop een Naked Friday-ticket

Bezoek het TextielMuseum

Het TextielMuseum is een dynamisch en creatief museum in bedrijf, gevestigd in een voormalige textielfabriek in Tilburg. Het is de enige plek ter wereld waar design, kunst, mode, erfgoed én innovatie op het gebied van textiel samenkomen. De combinatie van inspirerende tentoonstellingen, workshops en het gespecialiseerde TextielLab voor het maken en innoveren van textiel maakt het museum uniek in zijn soort.