Long Live Fashion!

25 September 2021 T/M 27 Maart 2022

Hoe geven we onze kleding een langer leven? Hoe kunnen we repareren en hergebruiken? En hoe ziet duurzame couture eruit? In de tentoonstelling ‘Long Live Fashion!’ ontdek je hoe pre-loved textiel tot nieuwe mode wordt getransformeerd én kan je daar zelf mee aan de slag. Vier en ervaar duurzame mode, met werk van onder meer Ronald van der Kemp, Duran Lantink, Matty Bovan en Christien Meindertsma.

De problemen van fast fashion hebben we vaker gehoord, maar hoe dragen we bij aan een circulaire textielketen? Het TextielMuseum presenteert, i.s.m. ontwerpers Christien Meindertsma en Harm Rensink en textielrecyclingsbedrijf Wolkat, een expositie die op positieve wijze prikkelt om duurzamer met onze kleding om te gaan. Ontdek in een ruimtevullende installatie de grote hoeveelheid aan grondstoffen die in onze kleding verwerkt is, ga in Fixing Fashion actief aan de slag met het repareren van kledingstukken, en zie hoe fashion items worden gemaakt met gerecycled textiel in een heuse Microfactory. Uiteraard inspireren ook gerenommeerde modeontwerpers en opkomend modetalent ons met innovatieve en oogstrelende couture gemaakt van hergebruikt textiel.

Foto: Willeke Machiels

Foto: Willeke Machiels

Foto: Willeke Machiels

Foto: Willeke Machiels

Honderden kledingstukken

De tentoonstelling opent met een installatie van Christien Meindertsma. De productontwerper, bekend om haar nieuwsgierigheid naar de herkomst van producten en haar minutieuze onderzoek naar processen, analyseert voor de tentoonstelling samen met een groep vrijwilligers honderden afgedankte kledingstukken. Elk van de kledingstukken is gefotografeerd en onderzocht qua samenstelling. Aan de hand van honderden unieke informatiekaartjes die aan de muur prijken, maakt Meindertsma op visuele manier inzichtelijk hoeveel grondstoffen in onze kleding verwerkt zijn. Om tot de installatie te komen dook de ontwerper in het inzamel- en verwerkingsproces van het Tilburgse textielrecyclingsbedrijf Wolkat, dat het afgedankte textiel voor de expositie levert.

Bekijk de video

 

Fragment uit de digitale opening van de expo waarin Christien Meindertsma vertelt over haar installatie

Oude kleding nieuw leven inblazen

 

In de innovatieve textiele Microfactory, het hart van de tentoonstelling, worden circulaire fashion items geproduceerd van tweedehands textiel. De Microfactory is een klein machinepark gerund door studenten van het ROC Tilburg en Summa College Eindhoven. Een beperkt aantal bezoekers kan een kledingontwerp laten maken en kiezen dan voor een ontwerp van Christien Meindertsma of voor een van de ontwerpen van de jonge talenten Miguel Peñaranda Olmeda en Chloé Douy, winnaars van de ontwerpwedstrijd die het TextielMuseum samen met BANK15 organiseerde. Ter plekke ontstaan in de Microfactory gepersonaliseerde circulaire fashion items, waarmee afgedankt textiel een nieuw leven krijgt. Dat kan overigens ook door het repareren van kleding; in de ruimte Fixing Fashion ga je zelf aan de slag met het herstellen en pimpen van kleding, onder meer met de populaire sashiko stiktechniek.

Thuis aan de slag

Duurzame haute couture

Als een viering van duurzame mode geeft ‘Long Live Fashion!’ uiteraard ook een podium aan gevestigd en opkomend modetalent dat post-consumer en post-industrial textiel transformeert tot couture of streetwear. Zo zijn de beeldschone couturestukken La Fée Volante en La Robe Peinture à Franges te zien uit de couturecollectie SS 2021 van Ronald van der Kemp (RVDK). Duran Lantink prikkelt de verbeelding met zijn letterlijk schitterende Oscient Otiose Dress, uit zijn unieke collectie Springsummerautumnwinter 2021. Met deze collectie gooit hij de reguliere seizoenen van de modewereld overhoop en introduceert Lantink een ongebruikelijk lang modeseizoen.

Verder zijn fraaie outfits te bewonderen van Bethany Williams uit haar collectie No Recourse to Public Funds, naast ook duurzame modecreaties van 2021 International Woolmark Prize-winnaar Matty Bovan; recentelijk bestempeld als rijzende modester in de Volkskrant door modejournalist Cécile Narinx.

  • Creatie Stina Randestad, foto: Jacobo Campos

    Creatie Stina Randestad, foto: Jacobo Campos

  • RVDK's La Robe Peinture à Franges (SS2021), foto: Marijke Aerden

    RVDK's La Robe Peinture à Franges (SS2021), foto: Marijke Aerden

  • Duran Lantink's Oscient Otiose Dress. foto: Abel Minnee

    Duran Lantink's Oscient Otiose Dress. foto: Abel Minnee

  • Bethany Williams' No Recourse to Public Funds, foto: Bethany Williams

    Bethany Williams' No Recourse to Public Funds, foto: Bethany Williams

  • Matty Bovan Studio's Odyssey (AW2021), foto: Matty Bovan Studio

    Matty Bovan Studio's Odyssey (AW2021), foto: Matty Bovan Studio

Circulaire creaties uit het TextielLab

Ook gaf het TextielMuseum opdracht voor het ontwikkelen van nieuwe circulaire modestukken in het TextielLab, onder meer met door Wolkat ontwikkelde garens vervaardigd uit afgedankt textiel. Veelbelovende talenten Matthew Needham en Stina Randestad zijn hiervoor aangedragen door New Order of Fashion, een platform dat internationale ontwerptalenten koppelt aan de mode-industrie, en tonen de (tussen)resultaten van hun werk.

“Stina Randestad laat zien dat je met duurzame garens hele toffe en hele bijzondere nieuwe dingen kan maken.”

– Harm Rensink, creatief directeur New Order of Fashion

Kleding voor korting & workshops

Speciaal voor de tentoonstelling wordt er in het TextielMuseum een Drop & Loop-machine geplaatst, waar bezoekers hun oude kleding kunnen inleveren in ruil voor korting in het museum. Rondom de tentoonstelling organiseert het TextielMuseum verder ook verschillende events, workshops en masterclasses met als thema duurzame mode. Op de hoogte blijven? Houd onze social mediakanalen in de gaten voor meer informatie en meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bekijk de workshop & masterclasses

Fixing fashion workshop

Partners

Gerealiseerd met ondersteuning van

tentoonstellingen

1 / 3