Van fast fashion naar circulaire mode

Duurzame couture van RVDK, foto: Marijke Aerden
De problemen van fast fashion hebben we vaker gehoord, maar hoe dragen we bij aan een duurzamere textielketen? Het TextielMuseum presenteert, i.s.m. ontwerpers Christien Meindertsma en Harm Rensink en textielrecyclingsbedrijf Wolkat, een interactieve expositie die op positieve wijze prikkelt om duurzamer met onze kleding om te gaan.
Ontdek in een ruimtevullende installatie de grote hoeveelheid aan grondstoffen die in onze kleding verwerkt is, ga in Fixing Fashion actief aan de slag met het repareren van kledingstukken, en laat een fashion item maken met gerecycled textiel in een heuse Microfactory. Uiteraard inspireren ook gerenommeerde modeontwerpers en opkomend modetalent ons met innovatieve en oogstrelende couture gemaakt van hergebruikt textiel.
Oude kleding nieuw leven inblazen

Comfort zone, een duurzaam ontwerp voor de Microfactory, foto: Chloé Douy
In de innovatieve textiele Microfactory, het hart van de tentoonstelling, maken modestudenten unieke fashion items van tweedehands textiel. Ze produceren verschillende duurzame kledingstukken, zoals een modulaire jumpsuit ontworpen door Christien Meindertsma. Een ander ontwerp is een multifunctioneel jasje met unieke sluiting van Miguel Peñaranda Olmeda. En Chloé Douy bedacht een T-shirt gemaakt van T-shirts. Ter plekke worden deze ontwerpen in de Microfactory geproduceerd, waarmee de studenten live afgedankt textiel een nieuw leven geven.
Let’s fix fashion
Fixing fashion met de darning stiktechniek, beeld: Vera Bertens/Alicia Minnaard
Een andere manier om kleding een langer leven te geven is door het te repareren of te upcyclen. Hoe? In de ruimte Fixing Fashion kan je zelf aan de slag met het herstellen en pimpen van kleding. Bekijk de heldere tutorials van Alicia Minnaard’s #FixingFashion en in no time ben je in de expo bezig met naald, draad en stik- en reparatietechnieken als sashiko, darning of edge mending. Handig om thuis die gaatjes in je kleding fashionable te repareren, of om die oude blouse uit je kast eens kleurrijk op te leuken.
Duurzame haute couture
‘Long Live Fashion!’ viert de duurzame mode en geeft een podium aan gevestigd en opkomend modetalent dat post-consumer en post-industrial textiel transformeert tot couture of streetwear. Ronald van der Kemp – die Michelle Obama, Cardi B en Justin Bieber tot zijn klanten mag rekenen – ontwierp voor zijn recente collectie SS2021 de beeldschone couturestukken La Fée Volante en La Robe Peinture à Franges. Van Duran Lantink, die werkte met onder andere Billie Eilish en Janelle Monáe, schittert (letterlijk) de Oscient Otiose Dress in de expositie. Beide topontwerpers werken onder meer met restmaterialen van eerdere collecties, deadstock en afgedankte stoffen. Ook zijn duurzame modecreaties te zien van Matty Bovan, Bethany Williams, Matthew Needham en Stina Randestad.
Foto’s
Foto’s: Abel Minnee; Miguel Peñaranda Olmeda; Bethany Williams; Matty Bovan Studio.
Verder in het TextielMuseum

Foto’s: Ronald Smits/Envisions, Mark Bolk
Makersgeheimen | Kunstenaars en ontwerpers in het TextielLab
Dagelijks werken (internationale) kunstenaars, vormgevers en modeontwerpers intensief samen met de productontwikkelaars en experts van het TextielLab. Ze ontwikkelen kunstwerken, modecollecties, designproducten of prototypes. Deze unieke groepstentoonstelling focust op het ontwerp- en maakproces dat deels achter gesloten deuren plaats vindt: in atelier of studio, of in co-creatie met de technische experts van het Lab. Meer informatie.
Ontwerp je eigen sokken of sjaal in de Design Studio
Kruip in de huid van een designer in de Design Studio van het TextielMuseum. Voor de eerste editie in die van productontwerper Bertjan Pot. In de Design Studio ontwerp je jouw eigen gepersonaliseerde sokken en sjaals. Combineer verschillende kleuren garens en maak je design af met je eigen tekst. Je ziet je ontwerp hierna uit de state-of-the-art breimachines rollen. Sokken neem je direct mee naar huis, sjaals krijg je thuisbezorgd. Meer informatie.
Vertrouwd museumbezoek

Bezoekers in de TextielShop, foto: Josefina Eikenaar
Het TextielMuseum heeft de nodige maatregelen getroffen voor een aangenaam museumbezoek. Zo boek je eenvoudig vooraf online een ticket en zijn er geen vaste looproutes (m.u.v. smalle ruimtes), waardoor je je vrij kunt bewegen in het museum op voldoende afstand van anderen. Zorg wel dat je je coronatoegangsbewijs (QR-code) en mondkapje niet vergeet, dit is sinds november verplicht om een museum te bezoeken. Met de maatregelen in acht genomen, bieden we zo de vertrouwde museumervaring.
Omdat we een prettig en veilig bezoek belangrijk vinden, vroegen we onze bezoekers hoe ze het museum ervaren. Zij waren erg tevreden en 92% gaf aan het bezoek als (zeer) veilig te ervaren.
Bezoek het TextielMuseum

Het TextielMuseum is een dynamisch en creatief museum in bedrijf, gevestigd in een voormalige textielfabriek in Tilburg. Het is de enige plek ter wereld waar design, kunst, mode, erfgoed én innovatie op het gebied van textiel samenkomen. De combinatie van inspirerende tentoonstellingen, workshops en het gespecialiseerde TextielLab voor het maken en innoveren van textiel maakt het museum uniek in zijn soort.