OVER HET MUSEUM

Geschiedenis en gebouw

Het TextielMuseum en het TextielLab zijn gevestigd in een oude textielfabriek, die in de jaren zestig van de negentiende eeuw is gebouwd door de Tilburgse wollenstoffenfabrikant en ‘thuisweverszoon’ Christiaan Mommers.

 

Rijksmonument: combinatie van oud en nieuw

Het Rijksmonument bestaat uit verschillende gebouwen waarvan sommige in verschillende tijden zijn bijgebouwd. De laatste toevoeging stamt uit 2008. Architectenbureau Cepezed realiseerde toen een hedendaagse uitbreiding, waaronder een opvallend transparant entreegebouw van glas. 

 

 

 

De combinatie van oud en nieuw past bij het dna van het museum, dat vanuit het historisch erfgoed de stap maakt naar het heden en de toekomst van textiel. In de sfeervolle entree bevinden zich het TextielCafé en de TextielShop en de historische Damastweverij. Daar vind je een jaarlijks wisselende damastcollectie met oude en nieuwe patronen. In de Damastwasserij kun je damasten tafelgoed professioneel laten reinigen en opmaken. De glazen gang tussen het entreegebouw en de oude fabriek leidt naar de andere tentoonstellingsruimtes van het museum.