TEXTIELLAB VOOR DE PROFESSIONAL

FAQ

Hieronder vind je de veelgestelde vragen over het TextielLab

Wat heb ik nodig om te beginnen met tuften en waar kan ik dat kopen?

Tuftmachine
Als je begint met tuften, is een elektrische, handmatige tuftmachine een goed start. Je kan zo’n machine kopen via internet. Zoek bijvoorbeeld op ‘electric rug tufting gun’ en vergelijk de prijzen van verschillende aanbieders.
Een tuftmachine op luchtdruk is geschikt voor de gevorderde tufter. Je hebt een compressor nodig, om de benodigde luchtdruk te maken voor het apparaat. Hofmann Handtuft-Technik maakt goede en degelijke handtufmachines.

Tuftraam
Je hebt een tuftraam nodig om het stramien strak te spannen. Je kan zelf van hout een stevig frame maken. Daarop monteer je spijkerlatjes, waarover je het stramien kan spannen. Spijkerlatjes kun je kopen bij tuftatelier Fabrikaat via [email protected].

Stramien
Het stramien of canvas voor het tuften is ook te koop bij tuftatelier Fabrikaat.

Hoe kan ik leren tuften?

Je bent altijd welkom in het TextielMuseum als bezoeker. Vrijwel dagelijks zijn er collega’s aan het werk en kun je zien hoe de techniek wordt uitgevoerd. Ook kun je contact opnemen met tuftatelier Fabrikaat. Fabrikaat verzorgt regelmatig tuft workshops.

Waar kan ik wol kopen om mee te tuften?

Om goedkoop aan restpartijen wol of andere garens te komen adviseren wij Kobor. Vanuit het TextielMuseum verkopen wij geen garens. We bestellen garens voor het gebruik in de projecten van onze makers. De benodigde garens en andere materialen kopen wij in via bedrijven die voor de industrie leveren. Deze bedrijven verkopen alleen grote hoeveelheden.

Breien of weven, wat is nu precies het verschil?

  • Breien is de werkwijze waarbij je één doorlopende draad een materiaal maakt door het in elkaar te lussen.
  • Weven is het vervlechten van horizontale en verticale groepen draden.

Door de manier waarop het opgebouwd is, is een breisel in rekbaarder en beweeglijker dan een weefsel. Neem als voorbeeld het verschil tussen een gebreid T-shirt en een geweven spijkerbroek.

Nog meer verschillen …

… bij het weven werk je op een vaste basis, de breedte van de stof op de machine is altijd 170 cm.
… breien kent geen vaste basis, je kunt rechte lappen breien maar je kunt ook losse panelen breien, de vorm kan variëren.

Kan ik garens kopen die het TextielLab gebruikt?

Helaas is het niet mogelijk om losse garens aan te schaffen uit onze garencollectie.

Kan ik via jullie in contact komen met jullie garenleveranciers?

Nee, dat kan niet. Het TextielLab deelt geen contactgegevens van garenleveranciers. We beschikken over een omvangrijke garencollectie, waar voorraad van aanwezig is om de levertijden zo kort mogelijk te houden. We hebben een vaste collectie, daarnaast beschikken we over een uitgebreid overzicht van actuele collecties van onze leveranciers. Hierover kunnen we relatief snel beschikken.

Kan ik mijn textiel laten afwerken in jullie assemblage-atelier?

Het assemblage-atelier kan de meeste producten geheel naar wens afwerken. Dit geldt voor vrij eenvoudige producten zoals wandkleden en huishoudtextiel. Er worden geen complexe producten op vorm zoals modecollecties afgewerkt.

Waar kan ik mijn damasten tafelgoed laten wassen?

Dit kan in onze DamastWasserij. De DamastWasserij is onderdeel van het TextielLab, hier stellen we de collectie tafellinnen van het museum tentoon, het is tevens de plek waar oude damastweefgetouwen uit de 19e en 20e eeuw te zien zijn. De DamastWasserij wast ongekleurd tafelgoed, waaronder ook geborduurde of opengewerkte kleden.

Kan ik textiel bij jullie laten restaureren?

Het TextielMuseum beschikt niet over een restauratieatelier. Voor het vinden van een textielrestaurator, kunt u de website van de vereniging Restauratoren Nederland raadplegen.

Hoe kan ik kostbaar textiel het beste bewaren?

De Monumentenwacht België heeft een brochure gemaakt over het behouden en bewaren van kerkelijk textiel, die ook nuttig is voor andere soorten textiel. In deze brochure vind je tips over het schoonmaken, verpakken en opbergen van textiel, maar ook beschrijvingen en eventuele behandeling van verschillende soorten beschadigingen zoals insecten- en lichtschade.

Wil je meer weten?

  • de Textielcommissie organiseert regelmatig symposia waarbij onderwerpen zoals textielrestauratie, beheer en behoud regelmatig op de agenda staan.
  • de voordrachten uit deze symposia zijn terug te vinden in onze inhouse-bibliotheek in het naslagwerk ‘Studies in textiel’.

Waar kan ik terecht met andere vragen over textiel?

In het kloppende hart van het TextielMuseum bevindt zich de grootste in -textiel gespecialiseerde- bibliotheek van Nederland. Een ruimte voor iedere liefhebber van textiel, zowel professioneel als hobbymatig. Heb je een specifieke vraag? Schroom niet. Stel hem via: [email protected]