Damastweverij: herinnering aan een oud ambacht
Een van de tentoonstellingszalen van het TextielMuseum is omgetoverd tot de Damastweverij. Hier zijn 19e eeuwse Jacquard weefgetouwen te zien van de Brabantse weverij W.J. van Hoogerwou & Zonen. Deze weverij legde zich vanaf het midden van de 19e eeuw toe op het vervaardigen van prachtig, met de hand geweven linnen. Het bedrijf is gesloten in 1970, maar de rijke erfenis is nog steeds te bewonderen in de Damastweverij in het TextielMuseum.
In dezelfde ruimte is een jaarlijks wisselende damast presentatie te zien uit de omvangrijke collectie van het museum.
Geschiedenis
Het meeste damast werd in Nederland in de 19de en 20ste eeuw in Noord-Brabant geweven, vooral in Eindhoven en de omringende dorpen. Tot in het begin van de 20ste eeuw werd damast met de hand geweven. Het weven van grote motieven gebeurde op Jacquardweefgetouwen. Met behulp van de Jacquardmachine bovenop het weefgetouw, kan elke kettingdraad naar behoefte worden opgetrokken om de inslagspoel door te laten. Ponsgaten in kartonnen patroonkaarten zorgen dat dit op het juiste moment, volgens het patroon, gebeurt. Rond 1900 werd overgeschakeld op machinale productie. Een enkele weverij, zoals W.J. van Hoogerwou & Zonen in Boxtel, maakte van het ambachtelijke, handgeweven damast haar handelsmerk. Een deel van de inventaris van deze fabriek, gesloten in 1970, is in de Damastweverij opgesteld.
Damastwasserij: voor jouw moderne tafelgoed
Fraai tafelgoed is weer helemaal in. In de Damastwasserij en -opmakerij – onderdeel van de Damastweverij – kun je je mooie tafelgoed op ambachtelijke wijze laten behandelen. Het wordt gewassen, gemangeld, 24 uur in de linnenpers gedaan en tot slot in blauw papier verpakt – tegen het vergelen.
Wil je jouw tafelgoed laten reinigen in onze Damastwasserij?