
Museumgasten x Abakanowicz
Op zondag 18 mei vindt de eerste editie van Museumgasten in het teken van Magdalena Abakanowicz plaats. Deze middag gaan we in gesprek met kunstenaars Fanja Bouts en Karin van Dam, onze curator Sjouk Hoitsma en productontwikkelaar Sarena Huizinga. We bespreken onder andere de invloed van Abakanowicz op hedendaagse kunstenaars en ontwerpers. Zo zoeken we samen de verdieping op.
Waar gaan we het over hebben?
In de tentoonstelling 'Everything is made of fiber' over het werk en leven van de Poolse kunstenaar Magdalena Abakanowicz verken je een bijzonder mens met een indrukwekkend ouvre. Abakanowicz was een sterke vrouw met een krachtige beeldtaal die velen raakt. Haar werk en maakproces vormen nog steeds een inspiratiebron voor velen.
Als voorbereiding op deze tentoonstelling maakte o.a. co-curator Sjouk Hoitsma een bijzondere reis naar Polen. Hier bezocht ze het huis en atelier van Abakanowicz en ontmoette ze haar voormalig assistenten. Zij onderhouden nog altijd deze plekken en beheren een collectie van haar werken. Dankzij dit bezoek en de gesprekken hebben we een nog beter beeld van Abakanowicz maakproces.
Wat kunnen hedendaagse kunstenaars als Fanja Bouts en Karin van Dam leren van dit proces? Hoe ontstaat hun werk? En welke rol speelt het materiaal en de techniek hierbij? Zomaar wat vragen die deze middag voorbij zullen komen.
Daarnaast gaan we ook in op de thema's in Abakanowicz' werk - zoals de kwetsbaarheid van onze planeet en de relatie tussen mens en natuur - en zoomen we in op hoe ze textiel verhief tot volwaardig medium.
Praktische informatie en een tip!
Wanneer? Zondag 18 mei vanaf 14:30u
Waar? In ons Auditorium op de 2e verdieping van het museum (er is een lift aanwezig)
Voor wie? Dit evenement is voor iedereen toegankelijk en je hebt geen speciale voorkennis nodig. Wel raden we je sterk aan voorafgaande aan Museumgasten de tentoonstelling 'Everything is made of fiber' te bezoeken.
Tickets: €10,- (incl. drankje na afloop, excl. entree)
Voertaal: Deze editie is volledig in het Nederlands
Tip! Aan het eind van Museumgasten bieden we gelegenheid te blijven voor een drankje in de aangrenzende foyer. Alle gasten zijn hierbij aanwezig en praten graag met je verder.
Over de tentoonstelling
De pionier van de installatiekunst Magdalena Abakanowicz en haar bijzondere oeuvre verdienen een groots podium. Stap in een indrukwekkend universum van monumentale textiele sculpturen die de grenzen tussen kunst en natuur laten vervagen.
Abakanowicz was geboeid door de textuur van textiel en de structuur van natuurlijke vezels. Deze fascinatie gebruikte ze als basis voor haar weefsels, maar ook om het menselijk lichaam te verbeelden. Ze reisde de hele wereld over om haar exposities zelf in te richten. De sculpturen plaatste ze midden in de ruimte om zo een ‘omgeving’ te creëren, een eigen wereld. Met dit ruimtelijke concept was ze een van de voorlopers van de installatiekunst.
Over Fanja Bouts
Fanja Bouts is een visueel kunstenaar die werkt met installaties en illustratie. Haar werk draait om het contrast tussen het speelse en het absurd serieuze, binnen de patronen van ons bestaan. Door terugkerende karakters creëert ze chaotische scènes van niet-lineaire vertellingen die als puzzelstukken in elkaar passen in een nieuw gevormd universum. Dit vervormt zich vanzelf tot grootschalige, gedetailleerde werken, met satirische en filosofische ondertonen.
Terugkerende thema's in haar werk zijn (diepe) ecologie, de representatie van het meer-dan-menselijke, milieuvernietiging en de gevolgen van het late kapitalisme. Deze onderwerpen en kwesties worden gepresenteerd met een grote dosis zwarte humor en absurditeit. Ze werkt met verschillende materialen en media, van geweven en gebreide textielen tot prints, schilderijen en grote strips.
Op het moment is haar kleurrijke, meterslange afstudeerwerk te zien in de tentoonstelling 'Makersgeheimen #4' op de eerste verdieping.
Over Karin van Dam
Kunstenaar Karin van Dam staat bekend om het creëren van installaties gemaakt van materialen zoals bootfenders, touw en isolatiebuizen. Ze ziet haar installaties als ruimtelijke tekeningen waarlangs kijkers kunnen wandelen. Inderdaad, de installaties beginnen altijd als kleine tekeningen. Ook hier integreert ze vaak ruimtelijke objecten zoals rubberen doppen, touw en houten stokken. Stedelijke structuren en straatpatronen vormen een belangrijke bron van inspiratie, die ze vervolgens vrij en intuïtief vertaalt, geleid door de mogelijkheden die de gekozen materialen en objecten haar bieden.
Ook van van Dam zie je werk in de tentoonstelling 'Makersgeheimen #4' op de eerste verdieping
Over Sjouk Hoitsma
Hoitsma rondde de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg af en werkte daarna vijf jaar als (leerling)restaurator textiel bij Restauratieatelier De Tiendschuur. Na een studie Kunstgeschiedenis in Leiden was ze 28 jaar Conservator Mode en Textiel bij Museum Rotterdam. Daar realiseerde ze veel innovatieve tentoonstellingen en stond ze aan de wieg van het participatief werken met bewoners van de stad.
In 2022 nam zij al deze ervaring mee naar het TextielMuseum, waar ze samen met het team de meest uiteenlopende projecten rondom collectie en tentoonstellingen realiseert. Ze is co-curator van de Abakanowicz tentoonstelling en vertelt hier meer over in het interview Magdalena Abakanowicz: Pionier achter het ijzeren gordijn
Over Sarena Huizinga
Sarena studeerde van 2004 tot en met 2008 aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten richting modevormgeving. Sinds 2014 werkt ze voor het TextielLab als productontwikkelaar breien en daarnaast werkt ze als zelfstandig brei-ontwerpster onder haar eigen naam en als ontwikkelaar voor haar bedrijf Breienbreien. Haar specialisme is het op vorm breien met computergestuurde breimachines. Sarena maakt het liefst 3D-structuren en weet als geen ander hoe ze het uiterste uit de breimachine haalt. Ze heeft een enorme drive om haar kennis in breien alsmaar te verdiepen en zet haar tanden graag in een technische uitdaging. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de gebreide bomberjacks die ze met Conny Groenewegen heeft ontwikkeld.