Museumgasten x Makers on materials

Tijdens Museumgasten, een nieuw verdiepend programma op de zondagmiddag, gaan we in gesprek met makers over hun werk, inspiratie en proces. Dit doen we in de tentoonstelling, pal naast de werken! Het publiek krijgt ook de kans om vragen te stellen, dus wat zou jij willen weten? 

Museumgasten is een nieuwe activiteit en oragniseren we twee keer per tentoonstelling. Haiko Huvenaars, bekend van Candour en TexTalk, zal het gesprek met de makers leiden. 
Tijdens de eerste editie gaan we in gesprek met kunstenaars Asli Hatipoglu, Marjo van Schaik en Dasha Tsapenko.

Zoom in op zijde en wol

Asli Hatipoglu is in opdracht van het museum in het materiaal zijde gedoken. Na intensief onderzoek heeft zij in het lab het werk Bombyx Mori ontwikkeld dat bestaat uit vier textielwerken en een videowerk die zowel verwondering als vraagtekens oproepen.

Duo Marjo van Schaik en Dasha Tsapenko ontwikkelden samen het werk Tracing Gunya, waarvoor zij de rijke historie van de gunya (een traditionele Oekrainsche herdersjas) en het materiaal wol hebben bestudeerd.

Alle werken zijn te zien in Makers on materials.


Tracing Gunya, 2022-2023. Foto: Josefina Eikenaar.

 

Meer over de makers en hun projecten

Tracing Gunya

In Nederland worden schapen voornamelijk gehouden voor hun vlees of om te grazen. Hun wol wordt als onbruikbaar beschouwd en voor het overgrote deel afgevoerd en verbrand. Ontwerpers Dasha Tsapenko (Oekraïne, 1993) en Marjo van Schaik (Venlo, 1964) gaan in 2022 een samenwerking aan waarbij ze de gunya, een Oekraïense wollen herdersjas, als canvas gebruiken om verschillende materiaalexperimenten op uit te voeren. De gunya is warm en waterafstotend dankzij een traditioneel Oekraïense weeftechniek en de natuurlijke eigenschappen van wol van schapen uit de Karpaten, een bergketen in Centraal-Oost Europa.  

Van Schaik en Tsapenko passen verschillende textiel- en verftechnieken en materialen toe, waaronder hennep en mycelium, wat resulteert in zeer uiteenlopende gunya-ontwerpen. Ze experimenteren zelfs met het traditioneel weven van de zogenaamd onbruikbare Nederlandse schapenwol. Het resultaat verrast zelfs tweede en derde generatie wevers Ganna en Ruslana Goncharuk en toont aan dat deze wol veel potentie heeft.   

Het project heeft ook een emotionele lading: ter nagedachtenis aan de gebombardeerde zadenbank in Kharkiv, Oekraïne in mei 2022, creëren ze een gevilte versie met zakjes voor zaden. Deze jas symboliseert de beschermende kwaliteiten van de gunya; hij beschermt niet alleen de drager, maar ook de bloemzaden uit de tuin van Van Schaik.  

 

Bombyx Mori

Asli Hatipoglu (Turkije, 1991) houdt zich als kunstenaar bezig met onderzoek naar de relatie tussen de mens en niet menselijke wezens. Voor haar collectieopdracht voor het TextielMuseum doet ze onderzoek naar de geschiedenis van de zijderupsenteelt in Kozahan, nabij Bursa in Turkije. Dit is een belangrijke plek op de historische zijderoute, waar Hatipoglu familie heeft.   

Door in gesprek te gaan met experts zoals spinners en verfdeskundigen, leert Hatipoglu over het verdwijnen van de plaatselijke zijdecultivatie om wettelijke en economische redenen. Ook ontdekt ze meer over de evolutie van het gedrag van de gedomesticeerde zijderups Bombyx Mori, een inmiddels volledig mensafhankelijke soort. Naast het vermogen om te zien, vliegen of überhaupt zich te verplaatsen, is hij ook het vermogen verloren om natuurlijke gele zijde te produceren. Door de rups allerlei kunstmatig voedsel te voeren, kan hij specifieke kleuren zijde of zelfs glow-in-the-dark zijde produceren. Met haar installatie, waarvan het wandkleed en de kostuums zijn geweven en gebreid in het TextielLab, toont Hatipoglu ons het leven achter het textiel.  

Bekijk hier alvast haar documentaire.

 

 

Over Makers on materials

In onze geglobaliseerde samenleving zijn alle textiele materialen over de hele wereld verspreid: een katoenen T-shirt of een zijden sjaal is overal verkrijgbaar. Vaak denken we niet na over waar de grondstoffen voor textiel oorspronkelijk vandaan komen en we voelen misschien ook geen bijzondere connectie met het materiaal. In de landen of gebieden waar deze materialen groeien, bepalen ze niet alleen het landschap, maar geven ze ook vorm aan het leven van de mensen in de omgeving. Ze maken deel uit van hun persoonlijke geschiedenis.

Dat geldt ook voor de makers van de zes hedendaagse werken in 'Makers on materials'. Deze kunstenaars en ontwerpers hebben zich om verschillende redenen toegelegd op een natuurlijk materiaal uit hun persoonlijke leefomgeving. In hun werken nemen zij je mee in hun eigen zoektocht naar de betekenis en impact van verschillende textiele grondstoffen.

Op zondag 29 september vindt de tweede editie van Museumgasten x Makers on materials plaats. Zet 'm alvast in je agenda! 

 

Praktische informatie

  • Museumgasten start om 14.30u in de tentoonstellingszaal. 
  • De voertaal van de gesprekken is Engels. 
  • Prijs voor een ticket is €10,-. Dit is inclusief drankje in ons TextielCafé na afloop, en exclusief entree tot het museum.