Masterclass: Kralen als universele taal (uitverkocht)

Tijdens deze masterclass ontdek je de wereld van kralen onder begeleiding van kunstenaar Larissa Schepers. Zij benadert kralen als een universele taal om sociale normen uit te dagen en nodigt deelnemers uit om te reflecteren op culturele waarden. Je gaat samen aan de slag met traditionele technieken en vertaalt deze naar hedendaagse ontwerpen. Je verdiept je in ambacht en het belang van vakmanschap in een tijd van versnelling, terwijl je tegelijkertijd tradities nieuw leven inblaast en koestert

MT3.LS.2024.JPG

 

Voor je zelf met de kralen gaat werken, kijken we naar de geschiedenis van Nederlandse streekdracht en in het bijzonder de kralenstukken die terug te vinden zijn in de Axelse streekdracht. Zo leer je over kleurgebruik, communicatie en symboliek; inspiratie die je vervolgens in kan zetten voor je eigen, eigentijdse stuk. Het is belangrijk om oude ambachten in stand te houden, maar ook om de technieken te kunnen vertalen naar deze tijd. Dat zorgt ervoor dat het relevant en interessant blijft voor de toekomst.  

Met slecht twee materialen, in dit geval draad en kraal, kun je oppervlaktes creëren die een textiele uitstraling hebben. Met de technieken die je in deze masterclass leert kun je naderhand zelf verder aan de slag en bijvoorbeeld toepassen in je eigen werk. 

MT.LS.2024.jpg

Over Larissa Schepers

Larissa Schepers gebruikt kralen als universele taal om ruimtelijke objecten te creëren die de toeschouwer uitnodigt om na te denken over sociale normen en waarden. Ze is gevestigd in Tilburg, een voormalige textielstad, en heeft zicht gespecialiseerd in verschillende technieken met kralen. Waar de mensheid zichzelf dwingt sneller te gaan dan de tijd, vertraagt Schepers het liefst en daagt ze zichzelf uit om arbeidsintensief werk te creëren dat niet machinaal kan worden gereproduceerd. De materiële benadering resulteert in een vernieuwing van de vergeten ambachten en tegelijkertijd streeft ze ernaar deze kennis te behouden. Ze sluit zich aan bij het idee dat vakmanschap net zo belangrijk is als intellectualiteit. Vertraging, verwondering en verbinding vormen de basis van haar praktijk.

MT9.LS.2024.jpg

Praktische info

- Deze masterclass is voor iedereen toegankelijk. Wel is het fijn als je comfortabel bent met klein en fijn werken en beetje geduld hebt. We werken met verschillende maten kralen.

- Mocht je thuis nog kralenwerk hebben liggen en ben je benieuwd naar de herkomst, materiaal of techniek die wordt toegepast? Neem het gerust mee om het samen te bespreken.

- Voertaal: Nederlands