TextielMuseum werkt opnieuw samen met MOAM Collective (International)

9 maart, 2018

Gisteren was het zover, het resultaat van MOAM Collective International werd geshowd in het Artesia in Amsterdam. De presentatie van de haute couture en prêt-à-porter lijn in samenwerking met Zalando was enorm groot opgezet. In verschillende kamers, genoemd naar de steden waar de ontwerpers zijn afgestudeerd, waren 450 genodigden getuige van de, volgers oprichter Martijn Nekoui, ‘laatste collectie’ van MOAM Collective. De show werd afgesloten door het iconisch supermodel Pat Cleveland.

foto: er werden prachtige stoffen gemaakt in het TextielLab

Ook deze keer werkte het TextielMuseum samen met MOAM om exclusieve stoffen te ontwikkelen voor de collectie. De vijf geselecteerde jonge ontwerpers kregen de mogelijkheid om in de proeftuin van het museum, het TextielLab, te experimenteren met garens en technieken om zo de mooiste stoffen te maken. Ze gingen aan de slag met de technieken breien en weven.

Talentontwikkeling is voor het TextielMuseum een belangrijk speerpunt. Het voortzetten van de samenwerking met een platform als MOAM was daarom voor ons een logische stap. Tijdens het ontwerpproces werden de ontwerpers gesteund door diverse bekende coaches zoals Viktor & Rolf, Walter van Beirendonck, Mart Visser en Jan Taminiau.

Jas gemaakt van stof geweven in het TextielLab, foto: MOAM Collective International

Close-up van de stof.

Pak gemaakt van in het TextielLab geweven stoffen, foto: MOAM Collective International

Ontwerpers Roos Boshart (NL), Maximiliano Ruelas (Italië), Robbie van Mierlo (België), Catherine Le Thérisien (Frankrijk) en Rose Danford-Phillips (Engeland) gaven de collectie het thema ‘the Chimaeric Manifesto’, vernoemd naar de mythische wezens samengesteld uit verschillende dieren, die samen een vervreemdend wezen vormen. Dit wezen staat symbool voor de samenwerking als team waarin verschillende ideeën en visies één werden.

Pak gemaakt van in het TextielLab geweven stoffen, foto: MOAM Collective International

De stof op de machines in het TextielLab

De haute couture stuks van de collectie zijn niet beschikbaar voor de verkoop, maar de drie prêt-à-porter (sjaal, trui en een T-shirt) stukken zijn te koop bij Zalando.

Jurk gemaakt van in het TextielLab gebreide stoffen, foto: MOAM Collective International

Het hele team van ontwerpers met de modellen, foto: MOAM Collective International