Wethouder Marcelle Hendrickx heropent TextielMuseum

5 Juni 2021

Cultuurwethouder Marcelle Hendrickx heropende vanmiddag om 12.00 uur op feestelijke wijze het TextielMuseum. Het museum verwelkomt bezoekers met de gloednieuwe presentatie van zeven jurken van het Eurovisie Songfestival, gedragen door onder meer Chantal Janzen, Nikkie de Jager (NikkieTutorials) en Edsilia Rombley.

24.1.jpeg

Cultuurwethouder Marcelle Hendrickx heropent het TextielMuseum, samen met directeur Errol van de Werdt. Foto: Josefina Eikenaar, TextielMuseum.

Marcelle Hendrickx, wethouder cultuur:

“Eindelijk is het zover! De musea mogen hun deuren weer openen. Voor het TextielMuseum en de cultuursector in het algemeen een belangrijke moment. Het TextielMuseum is een belangrijke plek in onze stad. Historisch gezien: ons rijke textielverleden komt hier tot leven. Maar ook naar de toekomst toe: het is de plek waar design, kunst, mode en erfgoed op het gebied van textiel samenkomen. Een plek die straks het hart van het Mommerskwartier en Museumkwartier in onze stad wordt. Ik ben er trots op dat zij vandaag wederom een tentoonstelling van formaat hier naartoe hebben weten te halen met deze songfestival jurken. Het is goed dat we weer kunnen genieten van al het moois dat onze musea en in het bijzonder het TextielMuseum te bieden heeft.”

In het TextielMuseum zijn de komende vijf weken zeven jurken van de vrouwelijke presentatoren en Nederlandse artiesten van het Eurovisie Songfestival te bewonderen (t/m 11 juli). Te zien zijn mode-creaties van de hand van Nederlandse modeontwerpers zoals David Laport, Maison the Faux en Tess van Zalinge. De veelbesproken solotentoonstelling van ‘Dutch designer’ Kiki van Eijk is weer toegankelijk voor het publiek en ook in het levendige TextielLab kan iedereen zijn textielhart weer ophalen.

24.2.jpeg

Wethouder Marcelle Hendrickx en directeur Errol van de Werdt bij twee van de Eurovisie Songfestival jurken.

Veerkracht

Het TextielMuseum bleef het afgelopen jaar kunstenaars en ontwerpers faciliteren in het TextielLab, verstrekte opdrachten en bood extra digitale ondersteuning als toevoeging op de fysieke werkplaats voor textiel. Voor het publiek en scholieren werden online alternatieven geboden, zoals DIY workshops en tours in het Online TextielMuseum. Directeur Errol van de Werdt: “We zijn zeer verheugd dat we de bezoeker weer fysiek mogen verwelkomen en we weer een betekenisvolle ontmoetingsplek kunnen zijn. Dit kan in het museum bij uitstek op een fijne en veilige manier”.

Het TextielMuseum heeft de noodzakelijke maatregelen getroffen voor een veilig en prettig museumbezoek. Het TextielCafé en de TextielShop zijn ook weer open voor museumbezoekers – met een maximum aantal bezoekers. Een bezoek is mogelijk na het reserveren van een tijdslot. Tickets zijn te koop via textielmuseum.nl/tickets