Vraag het brei-expert Suzanne

Ervaar het TextielMuseum online

Een van de disciplines van het TextielLab is breien. We doen dit met computer gestuurde breimachines. Ben je benieuwd hoe deze machines werken en wat we ermee kunnen ontwikkelen? Vraag het aan Suzanne, een van de brei-experts van het TextielLab. Suzanne weet alles van de vlakbreimachine en hoe ze de technische aspecten van de machine moet inzetten om de meest innovatieve breisels te produceren. Naast haar werk voor het TextielLab is ze zelf ook ontwerper en ontwikkelt ze schoenen waarin ze breitechnieken toepast. 

Suzanne aan het werk achter breimachine TextielLab

Vraag & antwoord

De onderstaande vragen werden via onze Facebook– en Instagram post gesteld en door Suzanne beantwoord:

  1. Hoe kwam je in het vak machine breien terecht?

Tijdens mijn studie Product Design heb ik een uitwisseling gedaan bij Aalto University in Finland. Mijn passie voor breien begon daar en leidde mij naar een stage bij het TextielLab. Vroeger werden mijn ideeën vertaald door technici en programmeurs. Dit vond ik juist altijd het leukste gedeelte, dus ik wilde hierbij meer betrokken raken. Dit motiveerde me om dieper in te gaan op de techniek van het breien.

2. Waar heb je geleerd om de machine te besturen? 

Ik ben erg blij dat ik de kans heb gehad om te leren en veel tijd door te brengen in het Textiellab waar ik leerde door te doen.

3. Hoe ziet een ‘mislukt’ breisel van die machine eruit?

Het hangt ervan af hoe je mislukt definieert. Dit is een gelukkige mislukking van een sample dat ik samen met mijn collega Sarena heb gemaakt. We hadden niet verwacht dat de stof zo zou oprkullen. Natuurlijk heb ik ook lelijke samples gemaakt of samples die gewoon helemaal van de machine vallen (wat super frustrerend is).

4. Wat heeft jou geholpen om de structuur van breien te begrijpen?

Afbeeldingen als deze en video’s op YouTube helpen. Bekijk voor een gedetailleerdere uitleg deze video. En verder, veel oefenen door te doen, hoe meer je experimenteert, hoe beter je het gaat begrijpen.

5. Welk advies heb je voor iemand die wil gaan breien met de vlakbreimachine?

Doe zoveel mogelijk ervaring op met hand breien en machine breien. Vaak is het probleem de toegang tot industriële vlakbreimachines, dus probeer stages of ervaringen te vinden die deze mogelijkheid bieden. En een leestip: het boek ‘Knitting Technology’ van David J Spencer.

6. Hoe begin je met het ontwerpen van een gebreide schoen?

Ik begin met een probleem wat ik wil oplossen, in dit geval het verbeteren van een bepaalde schoen. En daarna begin ik gewoon te experimenteren met de machine door testjes te maken en deze te verbeteren.  De vraag die ik mezelf constant blijf stellen tijdens het ontwerpen is: “hoe kan ik een 3D-vorm creëren?”

7. Hoe ontwerp je een 3D-vorm met de juiste verhoudingen? Heb je veel met berekeningen te maken?

Ook hier komt veel neer op experimenteren en breisels testen met de machine. Ik begin met een idee in mijn hoofd, noteer wat dingen op papier en vertaal dit  gelijk naar een eerste sample die ik de machine laat breien. Zodra ik een aantal eerste samples heb, ga ik proberen wat nauwkeurigere berekeningen te maken en kan ik de juiste verhoudingen optimaliseren.

Volg ons op social media om zelf vragen te stellen in de volgende ‘Vraag het een museummedewerker’