In de serie #madeinthetextiellab staan we stil bij bijzonder innovatieve, duurzame en inspirerende projecten die in de loop der jaren ontwikkeld zijn in het TextielLab. Deze editie lichten we een werk uit waarin een bijzondere symbolische betekenis is verwerkt: ‘Red Thread’ door Eylem Aladogan. Dit wandkleed is vervaardigd in opdracht van het TextielMuseum.
Bijzonder aan ‘Red Thread’ is de symbolische betekenis die verweven is met het wandkleed. Aladogan werkt voor het maken van haar sculpturen, tekeningen en installaties met verschillende materialen. Haar kunstwerken ontstaan vaak uit een fascinatie voor machtsrelaties. Ze is met name geïntrigeerd door hoe macht wordt gegenereerd. Voor haar wandkleed ‘Red Thread’ liet Aladogan zich inspireren door de textielnijverheid uit het Ottomaanse rijk (1299-1922). Gedurende die periode ontstond een explosieve productie van handgemaakte decoraties en gebruiksvoorwerpen, die de schoonheid en liefde voor het goddelijke, maar ook de rijkdom en macht van de heersende cultuur tentoonspreidde.

Maakproces
Met de weefexperts van het TextielLab creëerde Eylem Aladogan een gelaagd wandkleed, bestaande uit een levensgrote rode kaftan half bedekt met florale ornamenten tegen de achtergrond van een poëtisch landschap van bergen. Ontdek in de video de betekenis achter het werk en volg Aladogan in het maakproces en haar samenwerking met onze weefexpert Judith uit het TextielLab.
‘Red Thread’ was enkele jaren geleden te zien in een tentoonstelling in het TextielMuseum. Momenteel wordt een ander textiel werk van Eylem Aladogan getoond in de expositie ‘Rode draden | Oude en nieuwe verhalen in kunst en design’.





Tentoonstellingen