Sokken verven met bieten en kurkuma

Ervaar het TextielMuseum online

Zin in een nieuwe Textiel Workshop @ Home? Deze week gaan we sokken verven met de natuurlijke kleurstof van etenswaren die je in je keukenkastje vindt. We gebruiken de ‘dip-dye’ en ’tie-dye’ techniek voor mooie kleurenovergangen en een opvallend resultaat. Verzamel de volgende items vast voor deze workshop: 

Benodigdheden

  • Een paar witte sokken (gebruik 100% katoen of wol in plaats van synthetische stoffen, omdat dit meer kleurstof opneemt en de kleur langer meegaat)
  • 2 bieten voor een roze kleur (voor een kleurvast eindresultaat kun je ook 3 eetlepels kurkuma gebruiken, deze gele kleurstof blijft langer zitten dan de roze kleurstof van bieten.)
  • 300 ml azijn ⁠⠀
  • 1 liter water ⁠
  • 2 pannen
  • Elastiekjes ⁠
  • (Wegwerp) handschoenen ⁠

Maakproces

Stap 1.

Bereid je sokken voor door ze een paar keer te wassen en te drogen om vuil en chemicaliën te verwijderen die de opname van de natuurlijke kleurstof kunnen verstoren. ⁠ ⠀
⁠⠀
Stap 2.

Maak in een grote pan een fixeerbad van 250 ml azijn en 1 liter water en breng dit aan de kook. Laat de temperatuur van je fixeerbad afkoelen tot ongeveer 60 graden en voeg daarna je sokken toe. Let op: als de temperatuur van het fixeerbad te hoog is kunnen je sokken krimpen. Laat de sokken een uurtje op 60 graden in dit mengsel pruttelen. ⁠ ⠀
⁠⠀
Stap 3.

Bieten verf: maak de bieten schoon en hak ze fijn. Wij hebben 2 middelgrote bieten gebruikt, maar misschien heb je meer nodig afhankelijk van het aantal sokken die je gaat verven en hoe diep je de kleur wilt. Als je meer bieten en minder water gebruikt, krijg je een diepere roze kleur, terwijl minder bieten en meer water je een lichtere kleur geven.⁠ Doe de bieten in een pan en voeg water toe tot ongeveer 2,5 cm boven de bieten. Laat dit een uurtje koken. Zodra het water in de pan een dieprode kleur heeft, verwijder je de bieten en laat je het bietenwater op kamertemperatuur komen.

Kurkuma verf: maak een pasta van 3 eetlepels kurkuma en 2 eetlepels azijn. Vul een pan met een liter water en voeg de kurkumapasta toe. Laat dit mengsel een uurtje koken. Zodra het mengsel een diepgele kleur heeft, laat je het op kamertemperatuur komen. Wil je dat je sokken egaal geel worden zonder donkerdere vlekken? Giet de kurkuma verf dan over in een andere pan terwijl je met een stuk stof alle kurkuma korrels eruit zeeft.
⁠⠀
Stap 4.⁠

Tie-dye techniek: vouw de sokken op in een zigzagpatroon, bind ze met elastiekjes aan beide kanten vast en dompel de ‘sok pakketjes’ volledig onder in de bietenverf. ⁠ ⠀
Dip-dye techniek: Doop het ene uiteinde van je sok in de bieten verf, hang de rest van de sok over de buitenkant van de pan zodat hier geen verf in trekt.

Laat de sokken 3 uur tot een hele nacht in de verf liggen om in te trekken. Hoe langer je het laat intrekken, hoe dieper en donkerder de kleur zal worden. 


Stap 5.

Haal de sokken uit het verfbad en knijp er voorzichtig in om de overtollige kleurstof te verwijderen. Laat je sokken een nachtje drogen. Strijk de sokken met een warm strijkijzer gedurende vijf minuten om de kleur in de sokken kleurvaster te maken.
⁠⠀
Stap 6.

Bij het wassen van de sokken zal de kleur na verloop van tijd vervagen (de bietenkleurstof vervaagt sneller dan de kleurstof van kurkuma). Was en droog de sokken voortaan voorzichtig op een lage temperatuur om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Resultaat

Deel jouw resultaat met ons via Instagram of Facebook!