In de serie #madeinthetextiellab staan we stil bij bijzonder innovatieve, duurzame en inspirerende projecten die in de loop der jaren ontwikkeld zijn in het TextielLab. Deze editie toont Rashmi Bidasaria het werk ‘Kaarigari’, waarin ze de handbewegingen van Indiase ambachtslieden vertaalt naar patronen op kleurrijke kleden.

De Indiase ontwerper Rashmi Bidasaria heeft een achtergrond in architectuur en productontwerp en is zich verder aan het ontwikkelen in ruimtelijke ervaringen, objecten en artefacten. Ze geniet ervan de mogelijkheden op te zoeken van uiteenlopende tastbare materialen en die met elkaar te combineren. Deze multidisciplinaire aanpak in haar werk leidt tot intrigerende mixed media, waarmee ze graag in contact komt met mensen en communities en samen met hen betekenis geeft aan de werken die ze maakt.
De verhalen die ze met haar ontwerpen vertelt, zijn vaak geïnspireerd door haar Indiase roots en culturele interpretaties ervan. Haar werk beschouwt ze als een platform waarop ze verschillende soorten mensen samenbrengt: ontwerpers, onderzoekers, technische experts en alledaagse mensen. In het werk ‘Kaarigari’ komt dat op een duidelijke manier naar voren. Ze liet zich inspireren door de patroondrukkers in de Indiase textielproductie, een meer dan 500 jaar oude ambacht die geleidelijk aan het verdwijnen is door de opkomst van digitale printsystemen. Deze ambachtslieden werken zo’n 10 uur per dag, waarbij ze constant de monotone en repetitieve handelingen verrichten van het drukken met de hand.

Maakproces
Bidasaria herkende dat iedere handdrukker in zijn of haar drukbewegingen een unieke handtekening heeft, als een soort dans of performance. Ze besloot deze individuele handelingen zichtbaar te maken en om te zetten naar patronen, waarvoor ze experimenteerde met onder meer licht en long exposure fotografie. Zo kwam ze tot hele nauwgezette patronen waarop zelfs de bewegingen van vingers meegenomen werden. Hieronder zie je hoe de gele stippen de bewegingen van de linkerhand vertegenwoordigen en de blauwe stippen die van de rechterhand. Hoe groter de stip, hoe langer de handdrukker zijn hand daar hield. In de patronen zijn zo de snelheid en vaardigheid van iedere handdrukker te zien, oftewel hun handtekening.

De patronen bracht ze naar het TextielLab, de specialistische werkplaats van het TextielMuseum. Samen met de weefspecialisten van het TextielLab ontwikkelde ze een nieuwe techniek waarbij een combinatie van natuurlijke en gerecyclede synthetische garens de stof een dynamische textuur, doorlatendheid en diepte geven – overeenkomstig met het werk en de vaardigheden van een handdrukker.
Resultaat
Bidasaria brengt letterlijk en figuurlijk een gelaagdheid naar voren in haar werk die de relatie tussen mens en machine mooi weergeven. Dat er een overlap is in de productieprocessen van de handdrukkers en de weefmachine versterkt voor de ontwerper het verhaal van ‘Kaarigari’. In haar eigen woorden: ‘Het was bemoedigend om het narratief van India naar Nederland te zien reizen, en om gesprekken te hebben met ambachtslieden en hun werk via een stuk geweven textiel. Met dit werk wil ik de hardwerkende ambachtslieden erkenning geven door in hun alledaagse repetitieve handelingen juist hun individualiteit te benadrukken. Ik hoop dat jongere generaties hiermee inzien wat de waarde van hun ambacht is.’
Dit project werd ontwikkeld aan de Royal College of Art. De textiele werken werden geproduceerd en gefinancierd door het TextielMuseum en TextielLab. Rashmi Bidasaria’s werk was te zien op het London Design Festival 2020 en Hebei International Industrial Design Week 2020.





Tentoonstellingen