Techniek

Weven

Complexe en innovatieve stoffen weven doe je met onze computergestuurde Dornier Jacquard weefmachines.

Techniek
Weven is een samenspel van lengte- en breedtedraden die door elkaar worden gevlochten. De lengtedraden zijn naast elkaar op een kettingboom gerold en de breedtedraden op een cone gespoeld. Je kunt verschillende materialen weven, met uiteenlopende texturen en eigenschappen.

Uit deze techniek ontstaan bijvoorbeeld wandkleden, interieur- en modestoffen en huishoudtextiel.

Garencollectie
Bij het TextielLab werk je gegarandeerd met de meest uitgebreide garencollectie. Het Lab investeert namelijk in onderzoek en aankoop van speciale garens. We werken zoveel mogelijk met duurzame garens van Europese leveranciers. En we doen onderzoek naar specifieke toepassingen in textiel.

Afwerking
Alle stoffen komen onafgewerkt de machine uit. Deze kunnen na het weven worden voorzien van een hoogwaardige afwerking. Er is een assemblage atelier aanwezig met ervaren coupeurs die de meeste producten geheel naar wens kunnen afwerken.

Werken in het TextielLab?

Wil jij weven in ons TextielLab? Doe dan eerst een aanvraag. Deze wordt beoordeeld op motivatie, innovatie en kunde waarbij onze focus ligt op inrichtingsprojecten, kunst en mode. Als er een match is, vindt er een intake plaats om te kijken of jouw aanvraag uitvoerbaar is.

Na de intake ontvang je een werkvoorstel en offerte, waarna de ontwikkeling van jouw project wordt ingepland. Voor een optimaal eindresultaat is het prettig dat je zoveel mogelijk aanwezig bent in het TextielLab tijdens de ontwikkelfase.

Een ontwerp aanleveren

Een ontwerp aanleveren voor 170 cm weefmachine

  • Digitaal ontwerp in Photoshop of Illustrator van 36 pixels per centimeter.
  • Maximale breedte ontwerp is 6114 pixels per centimeter, 170 cm breed.

Een ontwerp aanleveren voor 354 cm weefmachine

  • Digitaal ontwerp in Photoshop of Illustrator van 36 pixels per centimeter.
  • Maximale breedte ontwerp is 12.708 pixels, 354 cm breed.

Technische Specificaties

In het TextielLab staan drie computergestuurde Dornier Jacquard grijperweefmachines met ieder 6.114 kettingdraden. De maximale weefbreedte is 170 cm, na krimpen van de stof blijft hier ongeveer 165 cm van over. Daarnaast is er één brede computergestuurde Dornier grijperweefmachine met 12.708 kettingdraden. De maximale weefbreedte van deze machine is 354 cm, waar ongeveer 345 cm van overblijft na het krimpen. Voor alle vier de machines worden de ontwerpen voorbereid met software van Nedgraphics.

Aanvraag indienen