In het TextielLab staat een lasermachine, waarmee je verschillende materialen kunt bewerken. Met een laserstraal kun je stoffen openwerken of graveren. Op ieder materiaal heeft de techniek een ander effecten.
Techniek
Om stoffen te graveren of snijden, wordt tijdens het laseren een intense lichtstraal gebruikt. Elk materiaal of elke stof die je zelf meebrengt, reageert anders op de lasertechniek. Door te experimenteren kunnen we leren. De lasertechniek wordt meestal voor mode-, interieur- en producttoepassingen gebruikt.
Lasersnijmachine
Het TextielLab beschikt over een lasersnijmachine van BRM Lasers, deze heeft een laserstraal met een diameter van 0,1 mm. De werkoppervlakte is 100 x 160 cm, door het verplaatsen van de stof kan er een groter oppervlakte bewerkt worden.
Werken in het TextielLab?
Wil jij laseren in ons TextielLab? Doe dan eerst een aanvraag. Deze wordt beoordeeld op motivatie, innovatie en kunde waarbij onze focus ligt op inrichtingsprojecten, kunst en mode. Als er een match is, vindt er een intake plaats om te kijken of jouw aanvraag uitvoerbaar is. Na de intake ontvang je een werkvoorstel en offerte, waarna het project wordt ingepland. Voor een optimaal eindresultaat is het prettig dat je zoveel mogelijk aanwezig bent in het TextielLab tijdens de ontwikkelfase. Als dat niet mogelijk is, kun je ook op afstand werken; neem in dat geval contact op met de Front Office.
Foto: Maria van der Heyden
Een ontwerp aanleveren
Het bestand dat je moet aanleveren is afhankelijk van de gekozen techniek – graveren of uitsnijden.
- Voor graveren is een digitaal Illustrator-, JPEG- of TIFF-bestand nodig
- Voor uitsnijden is een Illustrator-bestand AI of DXF nodig
- Neem zelf het materiaal mee waarop je de techniek wilt toepassen. Zorg ook voor extra materiaal om mee te experimenteren
Foto: Mike Bink
Foto: Tommy de Lange
Foto: William van der Voort
Kostenindicatie
De kosten voor het ontwikkelen van een project op de afdeling laseren zijn afhankelijk van allerlei factoren die wisselend zijn per project, zoals het aantal ontwikkeldagen, het materiaal en assemblage. Het volle tarief voor een ontwikkeldag is circa €400 (excl. btw).
We kunnen door subsidie van de provincie Noord-Brabant, Gemeente Tilburg en het ministerie van OCW een deel van de ontwikkelkosten voor onze rekening nemen.
Het labteam bepaalt na intake hoeveel ontwikkeldagen er nodig zijn om het project te realiseren. Er komen daarnaast nog kosten bij voor materiaal, assemblage en eventueel andere aanvullende kosten. Na het intakegesprek wordt een definitieve prijsopgave gemaakt door het lab.