Kruip in de huid van een kunstenaar of ontwerper

Hoe maak je het?

Altijd al willen weten wat een kunstenaar of ontwerper doet? Ontdek het in de videoserie Hoe maak je het? 

Ontwerpersduo Alissa + Nienke, kunstenaar Koen Taselaar en ontwerper Aliki van der Kruijs nemen de klas mee in de wereld van textiel en tonen hoe het is om een ontwerper of kunstenaar te zijn. Ze laten zien welke textiele kunstwerken ze maken, hoe ze dit doen en wat ze allemaal ontdekken in het TextielLab, de professionele werkplaats van het museum.

Met een video die je via een scherm of digibord in de klas kunt tonen geven de kunstenaars en ontwerpers een opdracht waarmee de klas onder begeleiding van de docent aan de slag kan. Iedere opdracht sluit aan bij het werk van de makers en is gericht op textiel of het ontwerpproces van textiel.  

Praktische info

De drie video’s zijn geschikt voor alle niveaus van het voortgezet onderwijs.

Begeleidende lesbrief

Bij iedere video is een uitgebreide lesbrief bijgevoegd voor de docent. Hierin staat de opdracht stap voor stap uitgeschreven ondersteund met tips & tricks en verdiepende opdrachten. Lees deze voorafgaand aan de les goed door.

Werkwijze in de klas 

De video’s en de bijbehorende opdrachten worden door de eigen docent in de klas getoond. De leerlingen kunnen zelfstandig (onder begeleiding van de docent) aan de slag met de opdracht die door de kunstenaar of ontwerpers in de video uitgelegd wordt.

Alissa + Nienke, hoe maken jullie het?

Ontwerpersduo Alissa + Nienke laat de klas kennismaken met de textiel techniek wevenHierna gaan de leerlingen zelf procesmatig te werk, ze gaan diverse materiaalproeven maken door te weven met papier en hierin te experimenteren met kleur, vorm en materiaal.  

Begeleidende lesbrief

Aliki, hoe maak je het?

Aliki van der Kruijs laat de klas kennismaken met textiel en haar zoektocht naar kleuren hierin. Ze leert de klas hoe je op andere manieren naar kleuren in je omgeving kan kijken, waarna de leerlingen zelf het experiment met kleur aangaan tijdens het maken van een kleuranalyse.

Begeleidende lesbrief

Koen, hoe maak je het?

Met Koen Taselaar duikt de klas in de wereld van visuele verhalen vertellen, hij laat zien hoe hij dit in zijn eigen wandkleden doet en stelt de klas vervolgens in staat om een gezamenlijk beeldverhaal te ontwerpen.  

Begeleidende lesbrief
Beeldmateriaal