Rondleiding TextielLab en workshop koorddraaien

Draai mee!

Neem samen met de klas een kijkje in het TextielLab, de professionele werkplaats van het museum, en leer tijdens een workshop hoe je zelf koorden kunt ‘draaien’ van verschillende garens.

Al in de prehistorie werden koorden gemaakt. Deze werden bijvoorbeeld gebruikt om zware stenen te takelen. Koorden maken is dus een vaardigheid die al vroeg werd beheerst. Nog steeds zijn koorden en touwen op tal van plekken onmisbaar. Denk bijvoorbeeld maar aan de scheepvaart. Het is belangrijk dat een koord stevig is én flexibel; je moet ermee kunnen binden. Op de passementafdeling van het museum zien de leerlingen hoe een koord wordt gedraaid. Hier worden verschillende garens voor gebruikt. In de workshop ervaren ze zelf hoe een koord tot stand komt. Iedere leerling maakt, geholpen door een medeleerling, een eigen koord, dat weer kan worden gebruikt om met de hele klas een kunstwerk te maken. Tijdens een rondleiding in het TextielLab krijgen de leerlingen een beeld van het gebruik van de moderne textielmachines.

De hele klas krijgt eerst een instructie over het koorddraaien. Daarna wordt de klas in twee groepen verdeeld. De eerste groep begint in het TextielLab, de tweede groep begint onder begeleiding van de leerkracht en de ouders met koorddraaien. Na 45 minuten wordt er gewisseld.

Ontdek textiel

Voor veel kinderen is een bezoek aan het TextielMuseum een eerste kennismaking met het heden, verleden en de toekomst van textiel. Het maakt hen bewust van hoe het onderdeel is van hun dagelijks leven en laat hen ontdekken wat er mogelijk is met textiel. In het TextielLab worden, met de technieken weven, breien, borduren, tuften, laseren en passement, op moderne machines allerlei soorten draden omgetoverd tot textiele voorwerpen en kunst.

Praktische info

TextielMuseum komt naar je toe!
Vanwege het coronavirus is een groepsbezoek aan het museum momenteel voor sommige scholen moeilijk te organiseren. Met TextielMuseum @ School hebben we het daarom mogelijk gemaakt om met een selectie van onze onderwijsprogramma’s naar jouw school toe te komen. Lees hier meer.

Voorwaarden schoolbezoek
Om voor alle kinderen een prettig museumbezoek te garanderen is er begeleiding nodig vanuit de school. Per programma staat het aantal begeleiders vermeld dat het museum bij het bezoek verwacht. Voor dit programma hebben we minimaal 4 volwassen begeleiders nodig. Alle begeleiders hebben vrije toegang.

Kosten
De kosten van dit programma bedragen € 110,- per klas. Deze prijs is inclusief entree voor leerkrachten en begeleiders. Basisschool leerlingen hoeven geen entree te betalen in het TextielMuseum.

Boeken
Vul het onderstaande aanvraagformulier in om dit onderwijsprogramma te boeken. Je kunt uiterlijk twee weken vóór de bezoekdatum een aanvraag indienen. Wil je een boeking voor meerdere klassen tegelijk indienen? Dan is het verstandig dit wat eerder te doen, in verband met de beperkte ruimte.

Lees hier de huidige coronamaatregelen die gelden voor onderwijsgroepen.

Aanvraagformulier

Vraag uw

boeking aan

Een aanvraag voor een boeking ontvangen we het liefst middels onderstaand formulier. Wij sturen dan zo snel mogelijk een offerte. Ook voor de aanvraag van meer informatie kan dit formulier worden gebruikt.