Onderwijs

MBO

Het TextielMuseum biedt het MBO een uiteenlopend educatief aanbod aan workshops en rondleidingen. De diverse programma’s leiden tot verraste reacties en enthousiaste deelname. Ze raken geboeid door de geschiedenis van de Wollendekenfabriek, verbazen zich over de moderne technieken en machines in het TextielLab, en doen actief mee aan de workshops. 

Let op: dit schooljaar (2021-2022) kan het TextielMuseum weer onderwijsgroepen ontvangen. Studenten en onderwijspersoneel hoeven bij onderwijsactiviteiten geen coronatoegangsbewijs te laten zien. Lees hier alle coronamaatregelen die we momenteel hanteren voor onderwijsgroepen.

MBO

Aanbod

Het TextielMuseum biedt de mogelijkheid zelf een programma samen te stellen uit verschillende onderdelen. De aangeboden workshops en rondleidingen zijn prima te combineren.

TextielMuseum on tour

Is een museumbezoek met jouw opleiding momenteel niet mogelijk? Dan komt het TextielMuseum naar je toe!

Bekijk het programma

Digitale rondleidingen

Volg de bestaande rondleidingen van het museum digitaal

Bekijk het programma

Rondleiding Industrialisatie

Hoe ging het er vroeger aan toe in een textielfabriek? Hoe werd er vóór die tijd geproduceerd? Waar komt de naam 'Kruikezeiker' vandaan?

Bekijk het programma

Rondleiding Van vezel tot stof

Voor een goed begrip van de ontstaanstechnieken weven en breien is het van belang om de stadia van een productieproces te kennen.

Bekijk het programma

Rondleiding Tijdelijke tentoonstellingen

Jaarlijks biedt het TextielMuseum vier tentoonstellingen aan.

Bekijk het programma

Rondleiding TextielLab

Het TextielLab is het ‘kloppend hart’ van het museum, een proeftuin waar onderzoek en experiment hoog op de agenda staan.

Bekijk het programma

Workshop Textielwarenkast

In de bibliotheek van het museum zijn voor groepen werkplekken ingericht om zelf textiele materialen te onderzoeken.

Bekijk het programma

Workshop Mouleren

Mouleren betekent letterlijk 'vormen' en wel het vormen van kleding om een lichaam of om een pop.

Bekijk het programma

Workshop Vilten

Wol kan door sop, warmte en wrijving vervilten. Dit komt doordat de schubben van de wol in elkaar haken.

Bekijk het programma

Vragen over onze onderwijsprogramma’s?

Neem contact met ons op

Stuur een bericht

Programma’s op maat voor MBO

Voor MBO’s met specialisatie in mode- en/of textiel kunnen in overleg (meerdaagse) programma’s worden samengesteld. Denk hierbij aan lessen waarbij de studenten zelf weven op een handweefgetouw, breien op vlakbrei-apparatuur of machinaal of handmatig borduren. Het leren en verdiepen van de verschillende textieltechnieken en het experimenteren met de diverse weefbindingen, brei- en borduursteken met eigentijdse en bijzondere garens staat bij deze programma’s centraal. Neem voor het bespreken van dit programma contact op met educatie@textielmuseum.nl.

Praktische info

Kosten
Per programma staan de kosten vermeld. Deze kosten betreffen de begeleiding door een rondleider / workshopbegeleider. Workshops moeten worden voorbereid en weer opgeruimd, vandaar dat hiervoor een uur extra in rekening wordt gebracht per dagdeel. Ook worden bij workshops de materiaalkosten in rekening gebracht.

Daarnaast geldt de entreeprijs per student van € 3.00. Begeleiders hebben vrij entree.

Groepsgrootte
Per rondleiding of workshop geldt een groepsgrootte van maximaal 15 leerlingen.

Aanmelden

  • Voor een aanvraag gebruik je het aanvraagformulier. Een aanvraag voor een museumbezoek kan tot uiterlijk twee weken vóór de bezoekdatum worden ingediend.
  • Wij adviseren bij een boeking van meerdere klassen tegelijk of bij een uitgebreid programma in een eerder stadium een aanvraag te doen i.v.m. beperkte ruimte.
  • Alle rondleidingen en workshops worden in het Nederlands gegeven. Engelstalige workshops en rondleidingen zijn in overleg mogelijk.

Voorwaarden schoolbezoek
Lees hier de overige museumregels die gelden voor onderwijsgroepen.