Damastwasserij voor antiek en modern tafelgoed

Door de vernieuwde aandacht voor tafelcultuur kan fraai tafelgoed zich weer verheugen in een toenemende populariteit. In de wasserij en opmakerij kunt u uw mooi tafelgoed op een ambachtelijke wijze laten behandelen.

Een stukje geschiedenis
Eén van de bedrijven die zich al vanaf het midden van de 19de eeuw toelegde op de vervaardiging van mooi, handgeweven linnengoed was de Brabantse weverij W.J. van Hoogerwou & Zonen. Dit bedrijf is in 1970 gesloten, maar het rijke erfgoed is in het TextielMuseum nog steeds te bewonderen. Het bestaat niet alleen uit de oorspronkelijke handweefgetouwen, maar ook uit een uitgebreid archief van patronen en het fraaie tafellinnen zelf.

Onderdeel van de Damastweverij vormt de wasserij en opmakerij. Het tafelgoed wordt gewassen, gemangeld, gaat 24 uur in de linnenpers en wordt tot slot, tegen het vergelen, in blauw pergamijn papier verpakt.

TextielWasserij. Foto: Tommy de Lange

Prijslijst

Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW.

Vingerdoekjes / servetten €   8,60 per stuk
Tafellakens €   8,60 per m²
Wit maken €  30,70 per tafellaken
Wit maken €   6,60 per servet
Couvert vouwen en/of persen €  12,40 per tafellaken
Franjes €   8,60 per strekkende meter

Indien u er voor kiest om uw gewassen tafelgoed op te laten sturen, dan worden de portokosten aan u doorberekend.

Er wordt geen gekleurd tafelgoed aangenomen.

Wij verzoeken u om het tafelgoed als complete set aan te leveren (ook als bepaalde onderdelen niet gebruikt zijn) om onderlinge verkleuring tegen te gaan. Door het wassen wordt het tafelgoed altijd lichter van kleur.

Aanlevering per post
U kunt uw tafelgoed per post naar ons opsturen:

TextielMuseum
T.a.v. afdeling Damastwasserij
Goirkestraat 96
5046 GN Tilburg

Portokosten voor het opsturen zijn voor eigen rekening. Wij zullen de ontvangst van de toegestuurde wasopdracht schriftelijk aan u bevestigen conform bovenstaande tarieven.

Afleveren in de Damastwasserij
U kunt uw tafelgoed enkel op woensdag tussen 10.00 en 17.00 uur afleveren in de Damastwasserij. Een bewijs van ontvangst wordt u meegegeven.

Tafelgoed ophalen
U ontvangt bericht als de was klaar ligt. U kunt uw tafelgoed ophalen bij de Damastwasserij op woensdag tussen 10.00 en 17.00 uur. De kosten kunnen via pinbetaling of contant worden afgerekend.

Contact
Voor vragen over uw was kunt u alleen op woensdag naar de wasserij bellen tussen 10.00 en 17.00 via 013 – 54 94 583 of een mail sturen naar: wasserij@textielmuseum.nl

Voorwaarden voor het wassen van tafelgoed

  • Gekleurd damast wordt door ons niet in behandeling genomen.
  • Wij verzoeken u om het tafelgoed als complete set aan te leveren (ook als bepaalde onderdelen niet gebruikt zijn) om onderlinge verkleuring tegen te gaan. Door het wassen wordt het linnengoed altijd lichter van kleur.
  • Het tafelgoed wordt met de machine gewassen en het drogen, persen en het opmaken geschied geheel met de hand, waardoor zoveel mogelijk het risico van beschadiging wordt uitgesloten. Ernstig beschadigde of zeer sleetse stukken worden niet in behandeling genomen, evenmin als artikelen van kunstzijde, wol e.d.
  • Het te wassen en op te maken tafelgoed wordt met uiterste zorg behandeld; wij achten ons echter niet aansprakelijk voor eventuele beschadigingen welke desondanks mochten optreden, door welke oorzaak dan ook.
  • Aangezien wij over een beperkt aantal ervaren en zorgzame vaklieden beschikken, kunnen wij ook maar een beperkte hoeveelheid tafelgoed tegelijkertijd in behandeling nemen.