Collectie op reis

10 juli, 2019

De rubriek ‘Collectie op Reis’ geeft een overzicht van tentoonstellingen bij andere musea waarin tijdelijk objecten zijn opgenomen uit de museumcollectie van het Textielmuseum.

Het beloofde land. Kunstenaar: Desiree Scholten- van de Rivière (1964), bruikleen Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Mural and Spatial – How the Lausanne Biennials 1962-1969 transformed the World of tapestry
Cité Internationale de la Tapisserie, Aubusson, Frankrijk
28 juni – 6 oktober 2019

De tentoonstelling van Cité Internationale de la Tapisserie in Aubusson, in samenwerking met Pauli Foundation, Lausanne is gewijd aan de beroemde Textiel Biennales van Lausanne in de jaren zestig. De tentoonstelling wordt gehouden in de kamers van het Jean-Lurçat-centrum in Aubusson. Een ruimte is ontworpen voor dit monumentale wandtapijt.


Dieu Avertit (1929). Kunstenaar Ayda van Rees. Collectie TextielMuseum.

Meesterlijke Vrouwen* Tien avant-garde kunstenaars die je gezien moet hebben
Stedelijk Museum Schiedam
15 juni – 8 september 2019

Stedelijk Museum Schiedam zet de spotlights op tien Nederlandse kunstenaars uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Ze koppelen de avant-garde van weleer aan vrouwelijke kunstenaars van nu. Met ‘Meesterlijke vrouwen’ haakt het museum aan bij het vrouwenkiesrecht dat 100 jaar geleden werd ingevoerd. Uit onze collectie is het wandkleed Dieu Avertit opgenomen van Adya van Rees, uit 1929 te zien.


Warmte weefsel uit de serie Huisraad (2013-2014). Kustenaar: Studio Makkink & Bey. Foto Tommy de Lange. Collectie: TextielMuseum.

Home Futures
Ikea Museum, Almhult, Zweden
25 april – 23 augustus 2019

In het Ikea Museum in Almhult is de reizende tentoonstelling ‘Home Futures’ te zien, in samenwerking met Design Museum London, op het gebied van hedendaagse interieurvormgeving. Met het werk Warmteweefsel uit de serie Huisraad, van Studio Makkink & Bey, uitgevoerd in het TextielMuseum, 2013-2014.


Zonder titel. Kunstenaar: Krijn Giezen. Collectie: TextielMuseum. Foto: Joep Vogels.

Een ongewone wandeling : sporen van Krijn Giezen
GEM Museum voor Actuele Kunst, Den Haag
15 juni – 13 oktober 2019

Van wandkleden, collages en handleidingen tot fotoseries, acties en objecten: in uiteenlopende vormen onderzocht de Nederlandse kunstenaar Krijn Giezen (1939-2011) de relatie tussen mens en natuur. Voor Giezen was kunst geen doel maar een middel, waarbij hij zich liet inspireren door de vanzelfsprekende vindingrijkheid van vissers, slagers en boeren. De tentoonstelling presenteert een dwarsdoorsnede uit zijn oeuvre samen met werk van vier hedendaagse kunstenaars: Paul Geelen, Bram de Jonghe en Chaim van Luit. Van het TextielMuseum is een installatie opgenomen uit 1965-1989.