Collectie op reis

10 Juli 2019

Hoofd TextielLab Hebe Verstappen ging in gesprek met Jip Bierkens van Mestmag over innovatie op het gebied van textiel. Het blog verscheen eerder op Mestmag.nl en is nu ook hieronder te lezen.

Vorig jaar ontdekte ik dankzij het televisieprogramma De toekomstbouwers (VPRO) modeontwerper Amber Jae Slooten, die haar kleding volledig digitaal ontwerpt met behulp van een algoritme dat toekomstige trends kan voorspellen. Volgens Amber Jae zal virtuele kleding ons dagelijks leven in de toekomst domineren en dragen wij dan allemaal een strak, huidkleurig pak, waarvoor we hologramkleding kunnen downloaden en zien met behulp van augmented reality. Hiermee biedt Amber Jae niet alleen een scala aan mogelijkheden voor de invulling van ieders individuele identiteit, maar ook een oplossing voor het enorme kledingoverschot en vervuiling in de mode industrie. Ik vind Amber Jae’s blik verfrissend en inspirerend, maar zie mezelf nog niet per se mijn fysieke kleding voor een virtuele outfit verruilen. Hoe reëel zijn haar plannen voor de toekomst? En wat gebeurt er nu eigenlijk al op het gebied van textielontwikkeling en -innovatie?

– Geschreven door Jip Bierkens

De rubriek 'Collectie op Reis' geeft een overzicht van tentoonstellingen bij andere musea waarin tijdelijk objecten zijn opgenomen uit de museumcollectie van het Textielmuseum.

Het beloofde land. Kunstenaar: Desiree Scholten- van de Rivière (1964), bruikleen Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Mural and Spatial - How the Lausanne Biennials 1962-1969 transformed the World of tapestry

Cité Internationale de la Tapisserie, Aubusson, Frankrijk

28 juni – 6 oktober 2019

De tentoonstelling van Cité Internationale de la Tapisserie in Aubusson, in samenwerking met Pauli Foundation, Lausanne is gewijd aan de beroemde Textiel Biennales van Lausanne in de jaren zestig. De tentoonstelling wordt gehouden in de kamers van het Jean-Lurçat-centrum in Aubusson. Een ruimte is ontworpen voor dit monumentale wandtapijt.

Meesterlijke Vrouwen* Tien avant-garde kunstenaars die je gezien moet hebben

Stedelijk Museum Schiedam

15 juni – 8 september 2019

Stedelijk Museum Schiedam zet de spotlights op tien Nederlandse kunstenaars uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Ze koppelen de avant-garde van weleer aan vrouwelijke kunstenaars van nu. Met 'Meesterlijke vrouwen' haakt het museum aan bij het vrouwenkiesrecht dat 100 jaar geleden werd ingevoerd. Uit onze collectie is het wandkleed Dieu Avertit opgenomen van Adya van Rees, uit 1929 te zien.

Home Futures

Ikea Museum, Almhult, Zweden

25 april – 23 augustus 2019

In het Ikea Museum in Almhult is de reizende tentoonstelling 'Home Futures' te zien, in samenwerking met Design Museum London, op het gebied van hedendaagse interieurvormgeving. Met het werk Warmteweefsel uit de serie Huisraad, van Studio Makkink & Bey, uitgevoerd in het TextielMuseum, 2013-2014.

Een ongewone wandeling : sporen van Krijn Giezen

GEM Museum voor Actuele Kunst, Den Haag

15 juni – 13 oktober 2019

Van wandkleden, collages en handleidingen tot fotoseries, acties en objecten: in uiteenlopende vormen onderzocht de Nederlandse kunstenaar Krijn Giezen (1939-2011) de relatie tussen mens en natuur. Voor Giezen was kunst geen doel maar een middel, waarbij hij zich liet inspireren door de vanzelfsprekende vindingrijkheid van vissers, slagers en boeren. De tentoonstelling presenteert een dwarsdoorsnede uit zijn oeuvre samen met werk van vier hedendaagse kunstenaars: Paul Geelen, Bram de Jonghe en Chaim van Luit. Van het TextielMuseum is een installatie opgenomen uit 1965-1989.