Geweest in het TextielMuseum

The Art of Lace

Van Beyoncé tot koningin Máxima, kant is volop in de mode. ’s Werelds grootste modehuizen en –ontwerpers laten nu in een unieke tentoonstelling tientallen verfijnde creaties met kant zien. Voor het allereerst in Nederland, rechtstreeks van de catwalk.

Deze expo is helaas niet meer te zien

Bezoek van 25 september 2021 t/m 22 maart 2022 'Long Live Fashion!', een interactieve tentoonstelling over duurzame mode, waarin je ontdekt hoe pre-loved textiel tot nieuwe mode wordt getransformeerd én daar zelf mee aan de slag kan. Meer informatie.

Van Chanel tot Iris van Herpen

In ‘The Art of Lace’ krijg je een exclusief kijkje achter de schermen van high fashion. Meer dan veertig stukken worden tentoongesteld van Alberta Ferretti, Balenciaga, Chanel, Dior, Jean Paul Gaultier, Iris van Herpen, Louis Vuitton, Maison Margiela, Schiaparelli en Yiqing Yin. Ontdek hoe modeontwerpers samen met kantmakers nieuwe toepassingen in haute couture creëren en ervaar de veelzijdigheid van kant.

“Zo ruig, stoer en monumentaal zie je kant zelden.”
(Over Louis Vuitton’s collectie.)

Milou van Rossum, NRC Handelsblad

“Bij The Art of Lace groeit je
bewondering voor het vakmanschap.”

Evelien van Veen, de Volkskrant

“Prachtige haute couture stukken
in het TextielMuseum in The Art of Lace.”

Edine Russel, ELLE

“Een fantastische collectie, met allerlei soorten,
vormen en kleuren kant. Echt geweldig.”

Bodo Breg, Blauw Bloed (EO)

Kant in haute couture

Kant kent vele vormen. Centraal in ‘The Art of Lace’ staat het Franse Leavers kant en de samenwerking tussen specialistische kantmakers en innovatieve modeontwerpers. Leavers kant wordt geweven en oogt delicaat, maar is anders dan gebreid kant goed bestand tegen rafelen. De veelzijdigheid van het textiel heeft modeontwerpers geïnspireerd om bijzondere creaties te maken. Zo lamineerde Karl Lagerfeld kant voor een collectie voor Chanel en gebruikte Iris van Herpen een lasersnijder om een kantpatroon met een 3D-effect na te bootsen. ‘The Art of Lace’ toont zo de nieuwste trends in kant binnen haute couture.

Luistertour met Cécile Narinx

Waar modehuizen normaal gesproken hun leveranciers en technieken geheimhouden, laat deze expositie per modestuk het volledige ontwerp- en maakproces zien, met video’s en samples die aangeraakt mogen worden. Of luister mee met gesprekken tussen Cécile Narinx (modejournalist van de Volkskrant) en Jasmijn Bergisch (assistent hoofd atelier bij Viktor&Rolf). In een speciale luistertour ontdek je meer over haute couture, uitgebreide toepassingen van kant, het bijzondere maakproces en meer.

Foto’s

Foto’s: Team Peter Stigter; Java/Ludwig Bonnet; William van der Voort; Josefina Eikenaar.

Versoepeling

Sinds 1 juli is het niet langer verplicht om vooraf te reserveren en kun je spontaan een bezoek brengen aan ons museum. Wil je zeker zijn van je bezoek op een bepaalde datum of tijd? Boek dan vooraf online een ticket en tijdslot. Ook zijn er geen vaste looproutes meer (m.u.v. smalle ruimtes) en kun je je vrij bewegen in het museum op 1,5 meter afstand van anderen. Met de maatregelen in acht genomen, bieden we zo de vertrouwde prettige museumervaring.

Bezoek het TextielMuseum

Het TextielMuseum is een dynamisch en creatief museum in bedrijf, gevestigd in een voormalige textielfabriek in Tilburg. Het is de enige plek ter wereld waar design, kunst, mode, erfgoed én innovatie op het gebied van textiel samenkomen. De combinatie van inspirerende tentoonstellingen, workshops en het gespecialiseerde TextielLab voor het maken en innoveren van textiel maakt het museum uniek in zijn soort.

Koop een ticket