Textielworkshop @home: van oude kruk naar designstuk

Heb je thuis nog een oude stoel of een krukje staan? Maak er dan met deze Textielworkshop @ home zelf een echt designstuk van! De workshop is voor iedereen, let er wel op dat je een aantal uren nodig hebt om het onder de knie te krijgen.

Ontwerp en uitvoering: @SteveCromsigt (Instagram); SteveHandwoven (Facebook). Bekijk haar pagina voor meer inspirerende weefontwerpen.

Benodigdheden 

 • Krukje of stoel waar je de zitting uit kunt halen (tip: als je er geen in huis hebt haal er dan een bij de kringloopwinkel)
 • Touw / koord
 • Kam / weefkam
 • Nietjes Tagger
 • Schaar
 • Liniaal
 • Ruitjespapier en potlood
 • Dikke haaknaald (optioneel)
garens, kruk, liniaal, schaar, potlood en lijmpistool als benodigdheden voor workshop

Stappen

Stap 1: Neem een krukje of stoel naar wens. Haal de oude zitting eraf zodat er een kaal frame overblijft. Eventueel behandelen, schuren en/of verven.

Stap 2: Kies het draad dat je voor de zitting wilt gebruiken. Houd er rekening mee dat het een stevige draad moet zijn die niet uitrekt, want er zal flink wat spanning op komen te staan tijdens het weven. In dit voorbeeld gebruiken we eco-katoen macramékoord van 2,2mm dikte.

Stap 3: Begin met het meten van het aantal draden dat er om de zitting past. Neem hiervoor een liniaal om het aantal draden per centimeter te meten. Nu ga je het ontwerp van de zitting maken. Gebruik het ruitjespapier om je weefpatroon op uit te tekenen.

Tip van Steve:

 • “Je kunt veel ideeën voor weefpatronen online vinden, via weefboeken of natuurlijk vanuit je eigen fantasie. Bij het weven kruisen de draden elkaar haaks. Draden gaan boven en onder elkaar langs (dit heet de binding) waardoor er een patroon wordt gevormd. Kleur de ruitjes in met de kleur die straks aan de bovenkant zichtbaar is.”
schets patroon kruk

Stap 4: Begin in een hoek van de zitting. Niet met de tagger het uiteinde van draad vast aan het houten frame (je laat de draad aan de klos zitten), doe dit aan de binnenkant zodat de bevestiging later niet meer zichtbaar is. Bij gebruik van een aluminium frame kun je de draad vastknopen, zorg voor een stevige dubbele knoop. Wikkel de draad om het frame heen, bovenlangs en onderlangs. Zorg hierbij dat er altijd voldoende spanning op de draad staat en dat de draden goed op elkaar aansluiten. Als je van kleur wilt wisselen knip je de draad door en knoop je aan de onderkant de nieuwe draad vast. Er blijven op deze manier altijd knopen aan de onderkant zichtbaar. Je kunt er ook voor kiezen om de nieuwe draad opnieuw aan het frame vast te nieten. Herhaal de handeling tot de gehele horizontale kant van de zitting vol is.

workshop kruk, hand wevenworkshop kruk, hand weven

Stap 5: Wanneer de horizontale kant van de zitting vol is kun je starten met de verticale kant. Hier komt het inweven aan bod, dus pak je weefpatroon erbij. Tel hoeveel draden je uiteindelijk gebruikt hebt in de horizontale kant, zodat je eventueel nog wat kunt aanpassen in je ontwerp. Je begint links en werkt zo stap voor stap naar rechts om met verticale draden het weefpatroon in de horizontale draden te weven. Omdat de zitting nu al vol zit met draden en de klos te groot is om er doorheen te halen werkt het fijner om een stuk draad van de klos te knippen. Je kunt een weeflat gebruiken om het draad om te winden, als je deze niet hebt kun je handmatig de draden erdoorheen halen.

Tips van Steve:

 • Let er tijdens het weven altijd goed op dat je alle horizontaal liggende draden gebruikt. De horizontaal liggende draden hebben de neiging om over elkaar heen te gaan omdat ze zo dicht op elkaar liggen, of soms zie je er een over het hoofd. Tel dus altijd goed na!
 • Wanneer je een patroon hebt met veel kruisingen gaat de draad soms niet meer strak rechtdoor. Hiervoor kun je een weefkam of pin gebruiken om de draden in de goede richting te duwen.
 • Gedurende het hele proces is het belangrijk om de draden op dezelfde spanning te houden, hoe strakker ze gespannen staan hoe steviger de zitting wordt.
workshop kruk, hand wevenworkshop kruk, hand wevenworkshop kruk, hand wevenworkshop kruk, hand weven

Stap 6: Als je helemaal klaar bent met het inweven van de verticale draden, fixeer je de draad aan het einde. Doe dit wederom door het vast te nieten of aan de onderkant vast te knopen.

workshop kruk, hand wevenworkshop kruk, hand weven

Je design krukje of -stoel is klaar, ga lekker zitten, rust even uit en deel jouw designstuk met ons via Instagram of Facebook!

workshop kruk, hand weven