In deze workshop legt Steve Cromsigt een techniek uit om een twee- of driedimensionale vorm te maken door een katoenen koord in een spiraalvorm aan elkaar te naaien. Het eindproduct van deze workshop is een multifunctionele mand, maar de techniek heeft talloze mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een vloerkleed, onderzetter, kunstwerk of plantenbak in een vorm en formaat naar keuze.
Benodigdheden

- Naaimachine
- Jeans- of leernaald voor naaimachine
- Katoen touw 4-8mm dikte (afhankelijk van de grootte van je werk & stevigheid)
- Tape
- Garen
- Spelden
- Schaar
- Meetlint
In dit voorbeeld is 70m katoen van 5mm dikte gebruikt. De mand is ongeveer 35bx25h cm. Voor deze grootte is 5mm vrij dun, de mand is hierdoor flexibel. Wil je een stevigere grote mand gebruik dan bijvoorbeeld 7 of 8 mm.
Maakproces
Stap 1. Ontwerp:
Bepaal eerst wat voor product of kunstwerk je wilt maken, hoe groot het moet worden en welke vorm en uitstraling het moet krijgen. Steve noemt hieronder een aantal elementen die voor meer eigenheid kunnen zorgen in je ontwerp:
- De dikte van het gekozen touw heeft effect op het eindresultaat. Voor een kleiner product kan een dunner touw mooier zijn; let wel, dunner dan 4 mm is niet aan te raden. Een dikker touw maakt het product juist steviger en zwaarder.
- Je kunt op verschillende manieren patronen maken in je werk. De eerste en meest voor de hand liggende is door te spelen met verschillende kleuren touw.
- Daarnaast kun je ook experimenteren met het type zigzagsteek, het ritme en de kleur van de garens om een bepaalde uitstraling of een patroon te creëren.
- Tot slot zijn er nog talloze mogelijkheden om je ontwerp verder af te werken nadat de basisvorm klaar is. In een uitbreiding van deze workshop laat Steve een aantal manieren zien. Volg ons op Facebook of Instagram om op de hoogte te blijven.
Stap 2. Begin maken:
Katoen koord heeft de neiging om te gaan rafelen. Om dit te voorkomen plak je een stukje doorzichtige tape aan het uiteinde. Knip het koord af zodat je nog maar een klein stukje van de tape ziet zitten, uiteindelijk zal dit niet storend zijn in je eindwerk. Draai het touw op tot een cirkel van minstens vier ‘lagen’. Doe dit strak zodat het mooi aansluit en zet het vast met een paar spelden. Zet je naaimachine op zigzag stand, check de draadspanning en naai een kruis over dit eerste begin, naai een paar keer over de lijnen van het kruis heen zodat het zeker goed vast zit.


Stap 3. Zigzaggen:
Je gebruikt opnieuw de zigzagsteek. Kijk even goed welke breedte en lengte je wilt aanhouden van deze steek, een brede of juist een compacte zigzag kan een andere uitstraling geven aan je werk. Naai het touw door middel van de zigzagsteek nu voorzichtig rond de cirkel van touw die je in de vorige stap hebt gemaakt. Door helemaal aan het begin eerst een stukje achteruit te naaien zorg je dat het stevig vastzit, hierna kun je vooruit verder naaien. Zorg ervoor dat het midden van het voetje altijd tussen de twee stukken touw inzit. In het begin kun je vaak maar twee of drie keer zigzaggen voordat je moet stoppen om je werk in de juiste richting moet draaien. Haal het voetje omhoog, draai je werk naai verder. Zorg ervoor dat je dit langzaam doet zodat de zigzag mooi gelijkmatig over het touw gaat.

Stap 4. Zorg dat het werk plat blijft:
Je begint met het maken van de bodem van je werk, deze wordt helemaal plat. Begeleid het touw zodat het mooi tegen elkaar aan komt. Zorg dat je er niet aan trekt, zelfs bij een beetje spanning ga je in je werk zien dat het niet plat blijft en uit vorm raakt. Het werk moet altijd helemaal recht liggen om er voor te zorgen dat het ook echt een platte vorm wordt. Pak er bijvoorbeeld een boek bij met dezelfde hoogte als de naaimachine zodat je werk hierop kan steunen en het niet naast de naaimachine gaat ‘hangen’.


Stap 5. Nieuw stuk touw toevoegen:
Wanneer je meerdere kleuren touw gebruikt óf wanneer je touw op is kun je gemakkelijk een nieuw stuk toevoegen. Laat je werk in de naaimachine zitten, plak een stukje tape om je touw heen en knip dit af, net als je in het begin hebt gedaan. Doe dit ook bij het touw dat je gaat toevoegen. Speld het nieuwe touw tegen het werk aan en zorg ervoor dat de uiteindes iets uitsteken foto’s. Ga nu voorzichtig het laatste stukje naaien, gebruik hierbij een schaar of iets anders wat onder je voetje past om het goed tegen elkaar aan te drukken. Bij de overgang naar het nieuwe stuk touw doe je dit ook. Zorg dat het zo stevig mogelijk tegen de rest van het touw zit. Naai een stukje terug zodat het zeker stevig zit en vervolg je baan al zigzaggend.
Steve heeft bij haar ontwerp meerdere keren met blauwe garen heen en weer genaaid op de overgangen van het touw, om deze te camoufleren en zo een patroon te vormen.





Stap 6. Driedimensionale vorm omhoog maken:
Meet de bodem van je werk en zet een speld op de plek waar je de ronding omhoog wilt starten. Wanneer je bij de speld bent aangekomen til je het werk een klein stukje op links van de naaimachine, naai vervolgens drie lagen touw terwijl je het werk op de zelfde hoogte houdt. Na drie lagen til je het wat verder op en naai je weer drie keer rond. Vervolgens houdt je het werk bijna verticaal en naai je nog twee rondes. Dan zet je het werk helemaal verticaal en naai je rond tot het werk de hoogte heeft bereikt die je wilt hebben.





Tijdens deze stap bepaal je de vorm van je werk. Wanneer je tijdens het naaien je werk geleidelijk stap voor stap verplaatst naar een verticale positie krijgt je werk een ronde vorm. Wanneer je een rechte strakkere vorm omhoog wilt sla je alle stappen over en werk je in één keer van horizontaal naar verticaal. Bij de eerste paar rondes moet je je werk een beetje optillen om de rand recht omhoog te krijgen. Nadat je het touw een paar keer rond hebt genaaid merk je vanzelf dat je werk een rechte strakke vorm heeft aangenomen. Je werkt door tot je de gewenste hoogte hebt bereikt. Hoe langer je doorgaat en hoe groter je werk wordt, hoe lastiger het is om het recht te houden. Zorg ervoor dat je linkerhand het werk altijd goed begeleidt.



Stap 7. Handvaten:
In deze stap omschrijven we hoe je handvaten kunt toevoegen aan je werk.
Meet waar je het handvat wilt hebben. Naai tot dat punt en zorg dat je touw los komt van het werk. Meet de lengte van je handvat op en zet een speld op het punt van de breedte van je handvat. Naai over het touw dat nog wel aan het werk vastzit totdat je uitkomt bij het punt waar je het handvat weer vast wilt zetten aan de mand, pak het stuk touw dat je net los hebt laten hangen en zorg dat deze weer meegaat in de cirkel. Op deze manier vorm je het handvat. Bepaal het midden van het werk voor het tweede handvat en herhaal de bovenstaande stappen. Als de handvaten erin zitten naai je verder en ga je met de vorm van de handvaten mee, dit kun je nog een aantal rondes herhalen om de handvaten breder te maken.




Stap 8. Afwerking:
Is je werk helemaal naar wens? Stop met naaien en knipt het einde van het touw schuin af. Je werkt dit schuine uiteinde onzichtbaar weg door het touw nog even goed vast te naaien. Er zijn verschillende mogelijkheden om je creatie mooi af te werken en je ontwerp zo meer eigenheid te geven. Binnenkort laat Steve je een aantal varianten zien in een uitbreiding van deze workshop. Volg ons op Facebook of Instagram om op de hoogte te blijven.

Resultaat



Deel jouw ontwerp werk met ons via Instagram of Facebook!