Textielworkshop @ home: rope basket deel 2

In de Textielworkshop ‘rope basket‘ legt Steve Cromsigt van het TextielMuseum een techniek uit om een twee- of driedimensionale vorm te maken door een katoenen koord in een spiraalvorm aan elkaar te naaien. In deze uitbreiding van haar eerste workshop legt ze uit hoe je jouw ontwerp nog meer eigenheid kunt geven op verschillende manieren.

Handvaten maken

Wanneer je een tas of mand maakt met de basistechniek uitgelegd in deel 1 van de workshop Rope basket, kun je voor verschillende soorten handvaten kiezen. In deel 1 laten we een handvat zien met een lengte naar keuze. In deel 2 van de workshop laat Steve een aantal alternatieven zien.

rope basket

Doorlopend handvat
Je kunt ervoor kiezen om een handvat te maken die helemaal opgaat in de vorm van je mand of tas, zo zie je het in eerste instantie bijna niet zitten. Om dit te creëren zorg je dat het touw volledig met de vorm van je ontwerp meegaat. Je stopt een stukje met naaien, volgt het touw tot het punt waar het handvat moet eindigen en naait het touw op deze plek weer vast aan je ontwerp. Je kunt het handvat breder maken door er gewoon overheen te naaien met een nieuwe laag touw.

Lus handvat
Een andere optie is om een lus te maken als handvat. Deze techniek kun je bijvoorbeeld toepassen bij een onderzetter. Zo heb je gelijk een lus om je werk aan op te hangen én werk je het einde van het touw mooi weg. Aan het einde van je werk knip je het touw schuin af, laat voldoende touw over om een lus van te maken. Gebruik je getwijnd touw? Knip dan met de richting van het touw mee. Maak een lus naar binnen toe, waarbij het afgeknipte stuk tussen de lus en het werk in zit. Vervolgens naai je hier een aantal keer overheen totdat het goed vastzit.

Label
Wil je helemaal geen handvaten aan jouw ontwerp? Dan kun je het einde van het touw met een stukje stof of leer wegwerken. Vouw het stukje stof precies over het uiteinde van het touw en naai het als een label vast aan je ontwerp.

touw wordt aan elkaar genaaid tot rope basket

Patronen maken met stof of draad

Zoals we in deel 1 van de workshop hebben laten zien kun je in jouw ontwerp spelen met kleuren, door touw in verschillende kleuren te gebruiken of te naaien met verschillende kleuren garens. Een andere optie is om je touw om te wikkelen met stroken stof of draad. Zo voeg je speelse accenten toe in jouw ontwerp.

Omwikkelen met stof
Neem een strook stof en zet dit met een speld vast aan je touw. Wikkel de stof netjes om je touw heen en zet het uiteinde van de stof opnieuw met een speld vast aan het touw. Naai vervolgens het met stof omgewikkelde touw mee in jouw ontwerp.

Omwikkelen met draad
Het is ook mogelijk om de takeltechniek te gebruiken om leuke gekleurde accenten toe te voegen aan je ontwerp. Je wikkelt je basistouw dan op bepaalde plekken in met een gekleurde draad (bijvoorbeeld borduurgaren). Dit gaat als volgt: maakt een lus en zorgt dat aan een kant een stukje draad overblijft. Wikkel vervolgens de draad om het touw heen. Ben je bij de lus aangekomen met wikkelen haal het touw dan door de lus heen en trek het linker- en rechteruiteinde uit elkaar. Je zult zien dat de lus kleiner wordt en je draadje meeneemt in het met draad omwikkelde gedeelte. Wanneer de draad er een stukje ingetrokken zit kun je het aan beide kanten afknippen. Naai vervolgens het met draad ingewikkelde touw mee in jouw ontwerp.

Patronen maken met verf

Een andere manier om kleur aan je werk toe te voegen is door verf te gebruiken. Hier kun je eindeloos mee variëren. Denk bijvoorbeeld aan het verven van je touw vóórdat je het in een vorm gaat naaien. Je kunt het touw deels-, in een patroon- of volledig verven om verschillende effecten te creëren. Om strakkere vormen of patronen te maken kun je je werk beter na het naaien verven. Dompel je werk bijvoorbeeld in een verfbad of beschilder het met de hand.

onderzetter van touw met glazen er op

Deel jouw ontwerp met ons via Instagram of Facebook!