Textielworkshop @ home: lampenkap maken met garen

Tijd om het huis wat op te fleuren! In deze Textielworkshop @ home laten we je zien hoe je je eigen lampenkap kunt maken met garen. Door zelf de kleuren en het patroon te bepalen geef je je eigen draai aan het ontwerp.

Benodigdheden 

lampenkap maken met garen
  • 2 lampenkap frames (die aan een kant op elkaar aansluiten)
  • Tape
  • (Borduur)garen
  • Schaar
  • Strijkijzer/lampsnoer, fitting en LED lamp
  • Scherpe tang voor ijzer of ijzerzaag

Maakproces

Stap 1: Pak één van de lampenkappen en knip of zaag de ring waar de fitting doorheen zou moeten uit de lampenkap. Deze heb je straks namelijk maar aan één kant van de lampenkap (de bovenkant) nodig. Eventuele scherpe randjes kun je weg schuren of vijlen.

lampenkap maken met garenlampenkap maken met garen

Stap 2: Tape de beide lampenkapframes met de brede kant tegen elkaar. Tape ze op meerdere plaatsen aan elkaar vast, zodat ze goed aan elkaar vastzitten. Dit hoeft niet netjes, je haalt de tape er later weer vanaf.

lampenkap maken met garen

Stap 3: Nu kun je beginnen met het wikkelen van de garen. Kies een kleur garen en knoop het uiteinde van de draad met een dubbele knoop vast aan het midden van het lampenkapframe (de delen die je net aan elkaar geplakt hebt). Wikkel het garen vervolgens om de bovenkant van het frame heen en weer terug naar het midden en herhaal dit tot je draad op is of tot je een nieuwe kleur garen wilt toevoegen. Afhechten kan ook weer met een simpele dubbele knoop. Houd je een ‘staartje’ over, dan kun je dit tussen het gewikkelde garen verstoppen zodat je het niet meer ziet. Herhaal dit proces met verschillende kleuren tot je de bovenste helft helemaal omwikkeld hebt met garen. Kom je onderweg een stukje tape tegen, dan kun je dat weer van het frame afhalen; het garen houdt de frames nu bij elkaar!

lampenkap maken met garenlampenkap maken met garenlampenkap maken met garen

Stap 4: Nu de bovenste helft van je lampenkap klaar is, kun je verder met de onderste helft. Knoop daar waar de frames aan elkaar zitten het uiteinde van een garen met een dubbele knoop vast op een willekeurige plaats tussen twee draden van de andere helft. Nu ga je verder met wikkelen zoals je dat bij de eerste helft van de lampenkap hebt gedaan, alleen wikkel je de nieuwe draden nu steeds tussen de draden door die al om de eerste helft gewikkeld zijn. Wikkel het garen steeds om de onderkant van het lampenkap frame en weer terug naar het midden, en plaats je nieuwe draad steeds tussen twee draden van de bovenkant van de lampenkap, zodat op het midden van de kap de kleuren om en om te zien zijn. Werk zo rondom de hele lampenkap tot je overal bent geweest en er een ‘dichte’ lampenkap ontstaat.

lampenkap maken met garenlampenkap maken met garenlampenkap maken met garen

Stap 5: Nu is het tijd om de fitting van de lamp en het snoer in elkaar te zetten. Raadpleeg hiervoor de gebruiksaanwijzing van je leverancier of een expert op het gebied van elektra. Gebruik als lichtbron een LED lamp, deze wordt niet warm en zorgt ervoor dat je lampenkap mooi blijft.

Nu is je lampenkap klaar om opgehangen te worden!

lampenkap maken met garenlampenkap maken met garen

Deel jouw zelfgemaakte lampenkap met ons via Instagram of Facebook!

Foto’s: Vera Bertens – franje design
Workshop: geïnspireerd op de BONBON lamp van Ana Kraš x HAY