Textielworkshop @ home: handbreien

Heb je zin om thuis met de kinderen aan de slag te gaan met textiel? Met de workshop ‘handbreien @ home’ leren ze in een mum van tijd hoe ze zelf een armband, ketting, slang of wereldrecord kunnen breien. De workshop is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.

Benodigdheden 

– Een bolletje wol in een of twee kleuren naar keuze
– Een stukje knutselvilt (optioneel)
– Lijm (optioneel)

Maakproces

Stap 1: Maak een lusje aan het uiteinde van het bolletje wol en knoop deze op de wijsvinger van de hand waar je niet mee schrijft. (De vingers van deze hand zijn nu even je breinaalden, je andere hand heb je straks nodig om de lusjes van je vingers af te halen). Het bolletje wol laat je heel en leg je naast je neer.

Stap 2: Je weeft de draad zigzaggend tussen je vingers door: achter je middelvinger, voor je ringvinger, om je pink heen. En dan terug achter je ringvinger, voor je middelvinger, om je wijsvinger heen. En nog een keer terug achter je middelvinger, voor je ringvinger, om je pink heen, achter je ringvinger, voor je middelvinger. Hier, tussen je middelvinger en wijsvinger, laat je de draad hangen. Je hebt nu op elke vinger twee lusjes zitten.

Stap 3: De onderste lusjes haal je over de bovenste lusjes heen en van je vingers af zodat je op elke vinger nog maar één lusje hebt.

Stap 4: Daarna wikkel je de draad opnieuw op dezelfde manier om je vingers: rond je wijsvinger, achter je middelvinger, voor je ringvinger, om je pink, achter je ringvinger, voor je middelvinger, en tussen je middelvinger en wijsvinger laat je de draad hangen. Je hebt nu op elke vinger weer twee lusjes zitten.

Stap 5: Herhaal stap 3 en 4 totdat je een armband, haarband, ketting, sjaal of wereldrecord hebt gebreid.

Stap 6: Als laatste stap haal je het uiteinde van je bolletje wol door alle laatste lusjes heen die nog om je vingers zitten. Dan haal je alle lussen van je vingers en trek je het koordje aan, zodat de lusjes bij elkaar komen.

Stap 7: Wil je je breisel omtoveren tot een slang? Knip uit het vel vilt een tong en twee pupillen. Lees hier hoe je zelf twee pompoms maakt die je als ogen kunt gebruiken. Bind de ogen vast met een stukje garen en gebruik de lijm om de pupillen en tong aan je breisel te bevestigen.

Deel jouw handgemaakte breisels met ons via Instagram of Facebook!

Foto’s gebreide slang: The Craft Train