In deze workshop legt Vera Bertens je uit hoe je een statement kunt maken met je outfit door er een zelfontworpen borduursel op te maken. Van het ontwerpen van een borduursel tot het borduren zelf, Vera neemt je mee in het hele proces, zodat jij aan de slag kunt met het personaliseren van je fashion item.
Benodigdheden

- (oude) trui, blouse, jeans of ander kledingstuk
- (kleine) borduurring
- borduurgaren
- schaar
- naalden
- strijkijzer
- wateroplosbare marker
- vlieseline
- spelden
Maakproces
Stap 1. borduursel ontwerpen
Begin met het maken van wat schetsen van een borduursel naar keuze. In deze workshop kiezen we voor verschillende insecten. Doe hiervoor inspiratie op in de natuur of online en vertaal dit vervolgens naar tekeningen. Kleur je favoriete insecten in om vast te kijken welke kleuren goed bij elkaar (en je kledingstuk) passen in het uiteindelijke ontwerp.

Stap 2. ontwerp overtrekken
Tevreden met je schetsen? Trek dan je favoriete exemplaren met wateroplosbare marker over op een stukje vlieseline. Het is handig als dit stuk vlieseline dezelfde grootte heeft als je borduurring of zelfs iets groter is. Dan blijft het straks beter op zijn plek zitten met borduren.
Teken je liever de insecten direct op het kledingstuk? Dat kan uiteraard ook.
Tip: Als je het insect direct op het kledingstuk gaat tekenen, test dan eerst de wateroplosbare marker op een onopvallende plek op het kledingstuk om er zeker van te zijn dat hij ook echt verdwijnt wanneer de inkt in contact komt met water.

Stap 3. kies waar de insecten komen
Knip je getekende insecten uit en kijk op welke plek op je kledingstuk ze het mooiste staan. Speld eventueel vast om te zorgen dat het insect goed op zijn plaats blijft zitten.
Tip: trek het kledingstuk aan terwijl je de insecten positioneert; dit geeft een beter beeld van hoe het er straks uitziet.

Stap 4. vlieseline aan de achterkant
Leg het stuk vlieseline waarop je het eerste insect hebt overgetrokken op de juiste positie en speld eventueel vast. Leg een stuk vlieseline van dezelfde grootte aan de binnenkant van je kledingstuk en bevestig de borduurring zodat je kledingstuk klemvast komt te zitten.
Op deze foto kun je zien hoe de achter-/binnenkant van je kledingstuk eruit zou moeten zien met de vlieseline ertussen.


Stap 5. borduren maar!
Nu kun je beginnen met borduren! We borduren eerst de outlines van het insect. Begin hierbij met de delen die ‘onderop’ het dier zitten; dus eerst de poten en voelsprieten. Borduur de outlines met een dubbele draad zodat ze wat dikker worden. Ook hebben we de pootjes twee keer geborduurd zodat ze wat dikker worden dan bijvoorbeeld de voelsprieten.

Stap 6. De Franse knoop
De bolletjes op de voelsprieten maken we met de Franse knoop. Dat doe je als volgt:
- Steek de naald vanaf de achterkant van je borduurwerk naar voren toe op de plaats waar het bolletje moet komen.
- Trek de draad helemaal door je borduurwerk heen.
- Pak vervolgens met je linkerhand de draad die uit je borduurwerk is gekomen en draai hem twee keer om de naald.
- Steek de naald vanaf de voorkant terug in het borduurwerk net naast de plek waar de draad eruit komt.
- Trek, terwijl je de draad met je linkerhand strak houdt, de naald en draad helemaal door het borduurwerk naar achteren toe. Je zult zien dat zich een bolletje vormt op de voorkant van je werk.
Tip: Als je de Franse knoop nog nooit eerder hebt gemaakt, kun je deze oefenen op een stukje reststof totdat je de steek een beetje in de vingers hebt.
Maak op dezelfde manier de tweede voelspriet en borduur de rest van de outlines van je insect in de kleuren waarmee je de vlakken straks gaat opvullen.



Stap 7. vlieseline weghalen
Wanneer de outlines geborduurd zijn, haal je de borduurring los. Nu gaan we de vlieseline aan de voorkant van je kledingstuk weghalen. Knip eerst de grote stukken weg met een schaar (pas daarbij op dat je niet in je kledingstuk knipt). Vervolgens kun je (voorzichtig) de rest van de vlieseline langs de steken van je outlines wegscheuren tot je alleen je geborduurde lijnwerk overhoudt. Heel kleine stukjes kun je eventueel weghalen met een pincet.
Let op: Laat de vlieseline aan de achterkant van je borduurwerk zitten! Die zorgt namelijk voor extra stevigheid achter je borduurwerk.


Stap 8. invullen
Plaats de borduurring weer terug. Nu gaan we de outlines invullen met garen. De kleine vlakken borduren we met een dubbele draad, voor de grotere vlakken hebben we zelfs 3 draden gebruikt. We vullen alle vlakken in met de satijnsteek (de kop) en met een combinatie van grote en kleine steken (het lijf).
Let er goed op dat je steken niet groter zijn dan ongeveer 1 centimeter. Dit omdat hoe groter de steken zijn, hoe groter de kans is dat er iets achter blijft hangen terwijl je het kledingstuk draagt. Daarnaast kan het zijn dat (in het geval van een nieuw kledingstuk) het kledingstuk nog krimpt in de was. Lange steken gaan dan slaphangen.
Wanneer je klaar bent met de vlakken invullen kun je aan de slag met de details (ons favoriete onderdeel!). Geef je insect stippen, strepen of andere mooie details. Voor de oogjes hebben we wederom de Franse knoop gebruikt. Om een groter bolletje te krijgen draaiden we de draad dit keer driemaal om de naald in plaats van twee keer.




Stap 9. de puntjes op de i
Klaar met borduren? Haal de borduurring los en keer je kledingstuk binnenstebuiten. Knip nu de vlieseline aan de achterkant een beetje meer op maat. Bij voorkeur haal je hem niet helemaal weg, omdat hij (zeker achter kleine onderdelen zoals de poten en voelsprieten) wel voor extra stevigheid zorgt.


Stap 10. Meer insecten?
Herhaal stap 4 t/m 9 voor de andere insecten. Als je het prettig vindt kun je steeds aan de hand van je vorige geborduurde insect de positie van het volgende bepalen (zoals wij dat hebben gedaan).

Stap 11. Klaar om te dragen!
Als je alle insecten geborduurd hebt (dit kunnen er zo veel of weinig zijn als je zelf wilt) strijk je je kledingstuk netjes glad met een strijkijzer op lage temperatuur. Zo verdwijnen eventuele afdrukken van de borduurring. Je kledingstuk is nu klaar om te dragen!
Na aanbrengen van het borduurwerk kun je je kledingstuk in de wasmachine op 30 graden wassen met een hand- of fijn wasprogramma, of was je kledingstuk met de hand.
Wanneer je de insecten direct met wateroplosbare marker op je kledingstuk hebt getekend zorgt een keer wassen ervoor dat de marker verdwijnt.
Algemene tip: Leg je je borduurwerk voor langere tijd aan de kant? Haal dan de borduurring los, zodat eventueel eerder geborduurde insecten die onder de ring zitten niet de kans krijgen om te vervormen.

Resultaat



Deel jouw ontwerp werk met ons via Instagram of Facebook!