Textielworkshop @ home: borduur & stuur een boodschap

In tijden van corona is het belangrijker dan ooit om elkaar niet uit het oog te verliezen. Wil je je familie, vrienden, buren of een vreemdeling een hart onder de riem steken? Doe het met een persoonlijk geborduurd kaartje!

Benodigdheden 

benodigdheden workshop

– (persoonlijke) foto’s, afbeeldingen uit tijdschriften of ansichtkaarten ⠀
– borduurgaren⁠ ⠀
– naald
– dik karton⁠ ⠀
– stuk dik papier⁠ ⠀
– tape⠀ ⠀
– schaar⁠

Maakproces

Stap 1: Kies een mooie afbeelding en bepaal wat je op de afbeelding wilt borduren, bijvoorbeeld een persoonlijke boodschap of een quote. Kopieer de afbeelding, plak de achterkant af met tape en knip de afbeelding uit.

workshop kaart bordurenworkshop kaart bordurenworkshop kaart borduren

Stap 2: Leg de afbeelding bovenop het dikke stuk karton. Gebruik de naald om gaten te prikken op de plek waar je wilt beginnen met borduren. Je kunt altijd nog gaten toevoegen als je eenmaal begonnen bent met borduren. Als je wilt kun je je ontwerp van te voren uittekenen op een extra kopie en deze tekening als richtlijn gebruiken

workshop kaart borduren

Stap 3: Rijg de garen door de naald en maak een dubbele knoop aan het einde van de draad. Begin met borduren aan de achterkant van de afbeelding, haal de naald door het eerste gat en trek voorzichtig totdat de knoop tegen het gat ligt. Haal de naald hierna door het tweede gat en trek voorzichtig aan de draad tot de steek strak staat. Herhaal dit totdat je je ontwerp afhebt.

workshop kaart bordurenworkshop kaart bordurenworkshop kaart bordurenworkshop kaart borduren

Stap 4: Maak je borduurwerk af met nog een dubbele knoop aan het einde (aan de achterkant) en knip het overtollige garen af zodat deze twee centimeter uitsteekt aan de achterkant. Plak de achterkant van je afbeelding af met nog een laag tape om de uiteinden van je draad te maskeren.

workshop kaart borduren

Stap 5: Voel je vrij om pailletten, glitter en kralen toe te voegen terwijl je bezig bent. Je kunt de geborduurde afbeelding op een stuk dik papier plakken om het schrijven op de achterkant gemakkelijker te maken. Nu is de kaart klaar om te schrijven en te versturen.

Deel je resultaat met ons op social media en daag de ontvanger van je kaart uit om ook een zelf geborduurde kaart naar iemand te sturen!

workshop kaart borduren

Foto’s en workshop: Clare McGibbon