Stitch & slash | van oud textiel tot kunstwerk

Hoe geven we kleding een langer leven? En hoe transformeren we pre-loved textiel tot duurzame mode? Ontdek alles over het creëren van een circulaire keten van textiel in de tentoonstelling ‘Long Live Fashion!‘. In deze workshop ga je aansluitend op het thema van de expo een kunstwerk maken van oud, afgedankt textiel.

Tegenstellingen als aantrekken en afstoten, opbouwen en afbreken, verhullen en blootleggen zijn leidend in deze workshop. Zet textielrestmateriaal en oude of kapotte kledingstukken in om dit avontuur aan te gaan. Je maakt een kunstwerk waarin lagen stof worden samengevoegd door middel van stiksels. Vervolgens ga je delen openknippen waardoor de binnenlagen zichtbaar worden. Het toeval gaat een rol spelen, de stof gaat rafelen en een onverwachte vorm van schoonheid komt naar boven. Zo tover je restjes textiel om tot een nieuw kunstwerk.

Techniek en materiaal

Tijdens de workshop werk je met textielrestmateriaal. Je maakt kennis met de Stitch & slash techniek en leert hoe je textielrestmateriaal kunt bewerken. Daarnaast leer je de naaimachine beter kennen. Laat je in deze workshop verrassen door het onverwachte, het toeval en de gelaagdheid die ontstaat bij het openknippen van de stof.

Praktische informatie

  • Enige ervaring met een naaimachine is nodig. Breng je eigen naaimachine mee. Heb je geen eigen naaimachine? Stuur een mail naar [email protected] om er een van het museum te lenen.
  • Je bent ingeschreven wanneer de betaling voor de workshop is ontvangen.