Masterclass: Textielafval hergebruiken (uitverkocht)

Tijdens deze masterclass ontdek je hoe je textiel kan recyclen en manipuleren door op een speelse manier te experimenteren met techniek en materiaal. Je stelt je eigen bibliotheek van 3D textiel samples samen door verschillende technieken uit te proberen. De masterclass wordt gegeven door de Italiaanse maker Margherita Soldati en de voertaal is Engels.

Wil jij nieuwe manieren ontdekken om textiel te manipuleren en te recyclen? Doe mee aan deze masterclass van Margherita Soldati en leer hoe je repetitieve en organische patronen en structuren kunt maken van textielafval.

Tijdens de masterclass ga je aan de slag met de volgende technieken:

 • Smokwerk en traditionele technieken
 • Het gebruik van een heteluchtpistool en metalen gereedschappen om patronen te maken in textielafval
 • Zelf bioplastic maken en textiel gebruiken als mal voor het gieten en creëren van nieuwe 3D-vormen uit dit plastic
 • Andere manieren om texturen te creëren in textiel

Wat neem je mee naar huis?

 • Een set van 20 verschillende technische patronen (gebaseerd op smoktechniek)
 • Een lijst met recepten om bioplastics te maken
 • Minstens 2/3 stalen per aangeleerde techniek (ongeveer 10 stuks per persoon)

Het doel van de masterclass

Het doel van de masterclass is niet alleen om een aantal basistechnieken onder de knie te krijgen waarmee je verder kunt experimenteren in je eigen ontwerp/kunstpraktijk, maar vooral om je kennis te laten maken met een andere conceptuele benadering: je kunt nieuwe ontdekkingen doen door speels, open en experimenteel materiaalonderzoek te doen.

Over Margherita Soldati

Margherita Soldati is een Italiaanse ontwerper, die woont en werkt in Amsterdam. Naast haar eigen ontwerppraktijk, werkt ze ook voor Waag&TextileLab in Amsterdam. Met haar werk wil Margherita mensen bewust maken van het feit dat ons lichaam een ​​levendig zintuiglijk systeem is dat in wisselwerking staat met de wereld om zo een ​​gepersonaliseerde leefomgeving te produceren. De afgelopen jaren heeft ze onderzocht hoe het stimuleren van tactiliteit ons leven ten goede kan komen: ze bestudeerde tactiele voordelen bij mensen met Alzheimer en dementie en onderzocht hoe dit onderzoek nuttig kan zijn voor een groter publiek. Vanuit deze visie doet ze onderzoek naar specifieke materialen en texturen die het zintuigelijke effect versterken. En maakt hiervan nieuwe objecten, structuren en oppervlakken die toegepast kunnen worden in objecten of architecturale elementen.

Praktische informatie

 • Voertaal: Engels
 • Niveau: toegankelijk voor iedereen
 • Er kunnen 8 deelnemers meedoen om 1,5 meter afstand te kunnen waarborgen
 • Verdere informatie ontvang je 14 dagen voor de masterclass via e-mail