Masterclass: Textiel met een extra dimensie

Deze masterclass staat in het teken van verrassingen, transformaties en technieken. Het doel is hierbij om van 2D ideeën, tot 3D textiel te komen. In plaats van je gelijk te richten op een eindwerk, gaan we spelen, experimenteren en ontdekken op welke manieren je die extra dimensie toe kan voegen aan je werk. 

Het begint met een snelle, platte schets-collage. Pas daarna worden er technieken bekend gemaakt waarmee je jouw collage tot sculptuur uit kan gaan werken. Zowel oude als nieuwe textiele ambachten komen aan bod, waardoor je op verrassende manieren ruimtelijk kan gaan werken.

Door deze aanpak, ontdek je nieuwe methodes om je werk te bekijken en je volgende stappen te bepalen. Dit zal leiden tot verrassende vertalingen en uitkomsten. Zo ontdek je bijvoorbeeld functies of betekenissen in je collage die je daarvoor nog niet zag. De mogelijkheden blijken vaak eindeloos! 

Er worden meerdere technieken aangeboden, maar die hoef je niet allemaal te gebruiken. Je kunt ervoor kiezen om je te richten op één techniek, of je maakt juist een combinatie. 

Aan het einde van de dag ga je naar huis met je startcollage, je textiele sculptuur op een houten sokkel en een document met beeldende werkbeschrijvingen van alle aangeboden technieken om thuis verder mee aan de slag te kunnen.


Saar Scheerlings aan het werk in haar atelier

 

Saar Scheerlings

Deze masterclass wordt gegeven door Saar Scheerlings. Zij studeerde in 2014 af aan de Design Academy Eindhoven, en werkt als autonoom vormgever en kostuumontwerper. Ze maakt collages en kleurrijke textiele sculpturen en meubels. De inspiratie hiervoor haalt ze uit etnografische collecties van musea, ambachten en klederdrachten, maar ook verpakkingen uit de papierbak, afgedankte stoffen of vondsten in de kringloopwinkel. Ze werkt niet volgens een van tevoren bedacht stappenplan, liever vanuit handelingen en ambachten. Daarbij wisselt ze graag van schaal, dimensie, techniek en materiaal, waardoor alles zich steeds kan transformeren naar een ander object, een andere betekenis of andere functie. 

Haar werk is of was o.a. te zien op de DDW 2019 (&2020) met Crafts Council Nederland, Fries Museum, Zuiderzee Museum, Design Museum Gent en in diverse winkels en galeries. 

 

Praktische informatie

  • Voor deze masterclass is het handig als je overweg kunt met een gewone naaimachine.
  • Je hoeft niets mee te nemen of voor te bereiden.