Masterclass: Primitive plastic

In deze masterclass leer je onder leiding van materiaalonderzoekers en -ontwerpers Jessica den Hartog en Michelle Baggerman hoe je plastic afval kunt transformeren tot duurzaam textiel. Je gaat de esthetische kwaliteiten van het materiaal verkennen door te experimenteren met verschillende hands-on technieken en benaderingen.

Jessica en Michelle ontmoetten elkaar vanuit een gedeelde interesse voor het transformeren van afvalmaterialen tot waardevolle grondstoffen door middel van ontwerpend onderzoek. Samen werken ze aan Project Chrysalis, waarin plastic afval, zoals verpakkingen, omgevormd worden tot duurzame textielgarens.

Plastic afval is een bekend en steeds groter wordend probleem, het roept dan ook snel een negatief beeld op. Door deze masterclass kijk je weer met verwondering naar het materiaal en ontdek je hoe het weer schoonheid, kwaliteit en waarde kan krijgen.

In de masterclass leer je verschillende benaderingen en technieken om plastic experimenteel te bewerken, bijvoorbeeld door het te versnipperen en het vervolgens te spinnen tot garen met een spintol die je zelf maakt. Je werkt op basis van gerecyclede plastic folies en garens, die je samen met zelf meegebracht plastic afvalmateriaal gaat verwerken tot 3D textielobjecten en vormstudies.

Doel van de masterclass

Aan het eind van de dag kijk je met andere ogen naar plastic afval. Je kent de problemen, maar ook nieuwe mogelijkheden van het materiaal vanuit duurzame ontwerpprincipes. Je hebt nieuwe tools en technieken waar je zelfstandig verder mee aan de slag kunt.

Praktische informatie

  • Voertaal: Nederlands
  • Op dit moment kunnen er 8 deelnemers meedoen aan deze workshop om 1,5 meter afstand tijdens de masterclass te kunnen garanderen
  • Voor deze masterclass is geen specifieke voorkennis vereist
  • Verzamel zelf plastic zakken en plastic materiaal zoals sinaasappelnetjes om te gebruiken in deze masterclass, hoe meer kleuren hoe leuker