Masterclass Passement

Heb je je ooit afgevraagd hoe je een koord draait of wat gimpen is? Je leert het allemaal tijdens de masterclass Passement. Veva, de productontwikkelaar van de Passement afdeling laat je proeven van de verschillende technieken die binnen het Passement plaatsvinden. Zoals gimpen, draaien, rondvlechten en handweven. Samen met Veva zorg je ervoor dat deze ambachtelijke technieken generatie op generatie worden doorgegeven.

Passement is de verzamelterm voor decoratieve textielproducten zoals banden, franjes, koorden en galons. Banden en franjes kunnen zowel handmatig als mechanisch geweven worden op bandweefgetouwen en koorden worden machinaal of handmatig gevlochten, gedraaid of gewikkeld. De passement techniek wordt meestal voor mode-, interieur- en producttoepassingen ingezet.

Wie is Veva?

De masterclass wordt gegeven door Veva van der Wolf, de productontwikkelaar op de Passement afdeling van het TextielMuseum. In het begin van haar carrière werken ze als expert borduurster in Haute Couture en modehuizen zoals Pieter Pilotto, Erdem en Ralph & Russo in Londen. Bij deze modehuizen kwam ze in aanraking met verschillende technieken van passement zoals koorden draaien en klossen maken.

Zo kwam Veva terecht op de Passement afdeling van het TextielMuseum. Op deze plek experimenteert ze met ambachtelijke technieken op historische machines om zo een innovatief product te ontwikkelen in samenwerking met ontwerpers.

Het programma

Tijdens de masterclass Passement ga je twee dagen werken op de afdeling Passement in het TextielLab. Op de eerste dag ga je jezelf verdiepen in de verschillende technieken, koorden draaien en koorden gimpen en verschillende knooptechnieken. Tijdens de tweede dag ga je de koorden die je op de eerste dag gemaakt hebt verwerken in een geweven band, waar je uiteindelijk een ketting, armband of oorbellen van gaat maken.

Praktische zaken

Data: tweedaagse masterclass op donderdag 13 februari 2020 en donderdag 20 februari 2020

Duur: beide dagen van 10:00 tot 16:30

Ticket: je koopt één ticket van € 180,00 voor de tweedaagse masterclass. Deze prijs is inclusief koffie/thee, exclusief entree TextielMuseum en lunch. Eventuele materiaalkosten worden apart berekend en kun je betalen in het museum.

Bijzonderheden: Je bent ingeschreven wanneer de betaling voor de masterclass is ontvangen