Ontwikkel je eigen klederdracht

In deze masterclass leer je hoe jij jouw eigen klederdracht kunt ontwikkelen. Onder begeleiding van ontwerper Theodorus Johannes ga je op zoek naar technieken, vormen, motieven en kleuren die jouw kleren een symbolische waarde geven. Zo nemen we jouw manier van kleden onder de loep om te ontdekken wat jouw methode van zelfexpressie is. Je gaat onderzoeken hoe jouw voorouders zich kleedden en hoe je dat kunt omzetten in (kleding)ontwerpen die je toe kunt passen in je eigen garderobe.

Wat is ervoor nodig dat er cultuur of symboliek ontstaat rondom een kledingstuk? Hoe kun je kleding maken die verklapt waar je vandaan komt, in welk milieu je leeft of laat zien tot welke groep je behoort? Na een jarenlange zoektocht in de Nederlandse streekdrachten heeft Theodorus Johannes een ontwerpmethode ontwikkeld waarmee je een eigen klederdracht kunt vormen met de kleren die je hebt en de kleren die maakt.

We starten de dag met een presentatie van Theodoor, gevolgd door een rondetafelgesprek met alle deelnemers. Daarin wordt iedere deelnemer uitgenodigd te delen waarom ze de kleren dragen die zij dragen, om elkaar te helpen in het vinden van de symboliek die misschien al in je kleren verstopt zit. Want wat communiceren onze kleren eigenlijk? Wat willen we dat onze kleren over ons vertellen?

Ter voorbereiding is het handig als je (enkele afleveringen van) de Community Dressing docuserie van Theodoor gezien hebt. De docuserie, plus het bonus materiaal, gaan in op het DNA van onze kleren en stelt jou als kijker de vraag waarom we dragen wat we dragen. Na het zien van de films is het ook goed om als voorbereiding op de masterclass eens goed te kijken naar de kleren in je garderobe. Je neemt op de dag van de masterclass de kledingstukken mee die volgens jou het meest zeggen over wie jij bent. Aan de hand van die kledingstukken gaan we het tijdens de cursus hebben over de emotionele band met jouw kleren.

Het middagdeel van de masterclass is bedoeld om aan de slag te gaan. Theodoor laat je een aantal technieken uit de Nederlandse streekdrachten zien. Bijvoorbeeld Staphorster Stipwerk, Marker borduurwerk of de gesteven kraplappen uit Bunschoten Spakenburg. Voor hen die een van deze technieken wil leren is het middagdeel beschikbaar om zelf technieken uit te proberen, of je gaat op zoek naar technieken uit de dracht die past bij de herkomst van jou of je familie/sociale milieu. Theodoor gaat je bijstaan om na te denken over hoe jouw persoonlijke klederdracht er uit gaat zien. Je gaat naar huis met een idee dat je thuis verder uit kunt werken en een hele berg inspiratie van hoe je jouw kleren nóg persoonlijker kunt maken.

Over Theodorus Johannes

Theodorus Johannes (hen / hun) is ontwerper, onderzoeker en storyteller. Sinds 2017 maakt hen de online documentaire serie ‘Community Dressing’, waarin de verschillen en gelijkenissen tussen de Nederlandse streekdrachten en de mode van nu onder de loep genomen worden. Theodoor onderzoekt mode als complexe maar krachtige vorm van communicatie, waarin hen vaak thema’s zoals identiteit en authenticiteit uitlicht. Gemeenschappen, folklore en textiele handwerken staan centraal in diens ontwerppraktijk.

Praktische info:

  • Neem 1-3 van je dierbaarste kledingstukken en eventueel je eigen teken-, naai- en borduurspullen mee.
  • Het is handig als je ter voorbereiding van de masterclass de docuserie ‘Community Dressing‘ van Theodoor bekijkt
  • Voertaal: Nederlands of Engels