Masterclass: Levende kleuren uit de natuur

Wil je aan de slag met duurzame textielverftechnieken en bio-design principes? Dan is deze masterclass, waarin je leert verven met natuurlijk restmateriaal en bacteriën, iets voor jou!

Het verven van textiel is niet alleen mogelijk met giftige chemische stoffen, maar kan juist ook met natuurlijke materialen die overal om je heen te vinden zijn. Daarom leert Ilfa Siebenhaar je in deze masterclass hoe je natuurlijke reststromen kan hergebruiken aan de hand van bio-design principes. Bio-design is een multidisciplinaire aanpak die biologie en design combineert om innovatieve, duurzame oplossingen te creëren, geïnspireerd op de natuur.

Je gaat tijdens deze twee dagen opzoek naar bruikbare materialen in en rondom het museum, om hier vervolgens verfbadjes van te maken. Daarnaast maak je kennis met de bundle dye techniek, waarin oude ambacht en innovatie samenkomen. Door onder andere te werken met bloembladeren creëer je zo de mooiste en unieke patronen.

 

Ook zal Ilfa haar onderzoeksresultaten naar plantaardige reststromen delen en krijg je een inkijkje in de ontwerpprincipes en theoretische verdieping van bio-design. Bijvoorbeeld hoe je kan textiel kan verven met bacteriën die natuurlijke kleurstoffen produceren. Daarnaast kom je te weten hoe je textiel voor behandeld met natuurlijke beitsmiddelen en hoe je de kleuren mooi kunt onderhouden. Kortom: Twee hele leerzame dagen, waarin theorie en praktijk elkaar afwisselen en aanvullen.

Aan het einde van de masterclass ga je naar huis met de prachtige proeven en verfstalen die je zelf hebt gemaakt én met een berg aan kennis waarmee je thuis verder kun gaan experimenteren. 

bacteria_petridish.JPG

Studio Ilfa Siebenhaar

De masterclass wordt verzorgd door Studio Ilfa Siebenhaar; een creatieve ontwerpstudio die is gevestigd in hartje Amsterdam. De studio richt zich op milieudegradatie en sociale ongelijkheid in de mode-industrie. Dit pakt de studio aan door middel van innovatieve circulaire ontwerppraktijken. Door een naadloze bundeling van mode en wetenschap pioniert de studio met duurzame oplossingen. Het resultaat? Een collectie van levendige, kleurrijke textiel en kledingstukken die een minimale ecologische voetafdruk achterlaten.

Tip: neem een eigen T-shirt mee die van 100 procent natuurlijke oorsprong is, om je eigen kledingstuk te 'reviven'!