Aan de slag met Koninklijk borduren (uitverkocht)

Enthousiast geworden door de tentoonstelling ‘Koninklijk Borduren – verhalen en vakmanschap’? 
 
In deze masterclass leer je de technieken om in de stijl van de nieuwe gordijnen voor de Chinese Zaal in Paleis Huis ten Bosch te borduren en applicaties te maken. Dit alles onder de bevlogen leiding van Anna Bolk en haar assistente Florianne de Ruijter. 

Ter inspiratie bezoeken we ‘s ochtends de tentoonstelling Koninklijk borduren. Daarna gaan we zelf aan de slag. We borduren een bloem met een blaadje en hiervoor gebruiken we hoogwaardige materialen zoals verschillende soorten zijden garens. In de loop van de dag gaan we stomen, lijmen, plakken en maken we een applicatie van wat we geborduurd hebben. De applicatie wordt vervolgens op een ondergrond gezet. Dit alles is helemaal volgens de methode die is toegepast voor het maken van de nieuwe gordijnen. 

Op de dag zelf kun je een borduurpakket aanschaffen om thuis verder mee aan de slag te gaan. Er zal een keuze zijn uit motieven die gebaseerd zijn op de originele Chinese gordijnen uit de 18e eeuw. Met wat je geleerd hebt in de Masterclass kun je thuis met het borduurpakket aan de slag. 

Over Anna Bolk
Anna Bolk heeft een bijzondere carrière – van het maken van unieke kleding en theaterkostuums tot een eigen bruidscouturezaak en werken bij modeontwerper Jan Taminiau. Zij volgde alle niveaus haute couture borduren en borduren voor meubels en interieur bij het gerenommeerde Ecole Lesage in Parijs. Sinds 2017 is zij verbonden aan de Meesteropleiding Coupeur in Amsterdam en geeft daarnaast lessen kunstborduren. Voor de nieuwe gordijnen voor de Chinese Zaal in Paleis Huis ten Bosch bereidde Anna het complexe proces van het handborduren voor. Na het maken van kleurkeuzes, borduurproeven en instructiepakketten gaf ze masterclasses aan alle borduurders door het hele land, die hebben meegewerkt aan dit bijzondere project. Hierna appliqueerde Anna, met haar team, alle borduursels op de machinaal geborduurde gordijnen. En dat in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam. De opdracht van haar leven!
 

“Borduren is niet alleen mooi, maar ook belangrijk en bijzonder: Borduren verbindt de kunde en de emoties van de maker met iedereen die ervan geniet.”

Florianne de Ruijter en borduren, dat is chemie. Van jongs af aan was zij bezig met handwerken. Een opleiding in de mode lag voor de hand. Florianne koos echter voor een opleiding tot biochemisch analist. Ondertussen werkt ze als docent scheikunde. Maar creativiteit en handwerken bleef een grote passie. Ongeveer 10 jaar geleden ontdekt ze het haute couture borduren. Ze volgde cursussen bij Ecole Lesage in Parijs en werkte voor Jan Taminiau. Bijzonder vindt ze hoe de liefde voor handwerken verbindt. Het is ook een manier om te ontspannen en tot rust te komen en het is een uiting voor gevoel en emotie. Een vorm van expressie. In elke werkstuk zit iets persoonlijks van de maker. Borduren is een ambacht. 

Anna en Florianne geloven in persoonlijke aandacht en begeleiding. 

Praktische info:

  • Deze masterclass is bedoeld voor borduurliefhebbers. Handigheid met naald en draad is aanbevolen. Er wordt vooral in platsteek gewerkt. 
  • Graag een scherp borduurschaartje en een goede (borduur-)bril meenemen. 
  • Voertaal: Nederlands (Engels, Frans, Duits)