Innovatie: vouwtechnieken in textiel

Ervaar het TextielMuseum online

In de serie #madeinthetextiellab staan we stil bij bijzonder innovatieve, duurzame en inspirerende projecten die in de loop der jaren ontwikkeld zijn in het TextielLab. Vandaag is dat de innovatieve collectie ‘Super Folds’ van Samira Boon.

De Nederlandse ontwerper Samira Boon heeft met haar achtergrond als architect altijd al interesse gehad in het maken van 3D-structuren en ruimtelijke toepassingen. Tijdens haar verblijf in Japan raakte ze geïntrigeerd door origami vouwtechnieken. Het inspireerde haar om een ​​stof in het TextielLab te ontwikkelen die, na te zijn geweven, gemakkelijk langs voorgeprogrammeerde lijnen kan worden gevouwen. Dit resulteerde in ‘Super Folds’, een serie innovatieve vouwbare stoffen, in opdracht van het TextielMuseum en met trots #madeintextiellab.

Maakproces

Opvouwbare lichtgewicht constructies kunnen functioneel zijn als scheidingsschermen of akoestische objecten. Tussen 2013 en 2016 ontwikkelde Samira Boon samen met het TextielLab innovatief opvouwbaar textiel. In verschillende fasen hebben Samira Boon en de weefexperts van het TextielLab de mogelijkheden onderzocht van het voorprogrammeren van vouwlijnen in geweven textiel. Ze onderzocht ook de esthetische en tactiele eigenschappen van haar ruimtelijke ontwerpen. Om deze grote lichtgewicht vouwconstructies op het weefgetouw te weven, waren er complexe wiskundige vouwtechnieken nodig, onderzoek naar lichtgewicht garens en geschikte bindingen. Speciaal voor dit project heeft het TextielLab een externe deskundige gevraagd om een ​​ketting van transparant polyester monofilament op te zetten. Het gehele technische onderzoek draagt ​​bij aan de innovatiekracht van het project. In deze video zie je hoe de ‘Super Folds’ gemaakt werden in het TextielLab en ontdek je de uitdagingen in het ontwerpproces.

Resultaat

Samira Boon ontwikkelde tijdens haar werkperiode in het TextielLab de innovatieve reeks ‘Super Folds’ en ‘Archi Folds’. Deze twee collecties werden gepresenteerd in het TextielMuseum en waren daarna te zien in het hoofdkantoor van provincie Noord-Brabant in ‘s-Hertogenbosch. Een ander vouwweefsel uit de serie werd onderdeel van het interieurontwerp van Theaters Tilburg.