Verborgen kleuren van de natuur: Lente in Tilburg

Tijdens deze masterclass nodigt Lucila Kenny je uit om middels een reeks onderzoeken de intieme en krachtige relatie van de mens met planten (opnieuw) te ontdekken. We gaan de kleurstof-pigment kwaliteiten van verschillende planten die om ons heen groeien onderzoeken als introductie tot het maken van textielverf van deze planten.

Gedurende de tweedaagse masterclass maken we gebruik van niet-giftige plantaardige beitsmiddelen, lokaal verzamelde planten en restafval van voedsel. Samen met alle deelnemers gaan we een brede catalogus van kleuren opstellen. Ook delen we alle verfrecepten waarmee deze kleuren tot leven komen.

Verven met planten

Het verven met natuurlijke materialen vergt veel tijd en geduld. Het kost tijd om de planten te verzamelen, te malen, te weken, voor te koken, te verven en te drogen. Maar alleen als je er de tijd voor neemt, ontdek je de verborgen kleuren van de natuur. Het proces geeft je ook andere waardevolle inzichten: de impact van vertragen, hoe je omgaat met verwachtingen en of je open kunt staan voor wat zich op natuurlijke wijze ontvouwt.

Planten verven is chemie. Die begint al als je de plant oogst. De maand van de oogst, maar ook de plek waar de plant groeit zijn van invloed op de kleuring. Ook de temperatuur van het verfbad en de pH-waarde van het water spelen een rol. En zelfs het gebruik van een koperen- of aluminium pan kunnen invloed hebben op de uiteindelijke kleur van de verf.

Over Lucila Kenny

Lucila Kenny is een Argentijnse textielontwerpster die in Amsterdam een Natural Dyeing Studio runt die zich richt op het leren, delen en uitwisselen van informatie over de diversiteit van lokale plantensoorten en hun beschikbare kleurstoffen.

Deze masterclass maakt deel uit van Lucila Kenny’s doorlopende onderzoek naar oude natuurlijke verfmethoden. In dit onderzoek verkent Kenny een groter scala aan inheemse materialen en seizoensafval om de eigenschappen en verf mogelijkheden ervan in kaart te brengen. Elk materiaal dat gebruikt wordt om deze kleuren te produceren is volledig natuurlijk en is niet schadelijk voor mens en milieu.

Praktische informatie

  • De voertaal van deze masterclass is Engels
  • De masterclass duurt twee dagen van 10:00-16:30 uur
  • Er is geen voorkennis over het verven van textiel met natuurlijke verf nodig om deel te nemen aan deze masterclass