Zomervakantie in het TextielMuseum

3 juni, 2022

Breng deze zomervakantie een bezoek aan het TextielMuseum. Hier is van alles te beleven voor jong en oud! Er gaat een wereld van kleuren open in de tentoonstelling ‘Kleurstof’ met speciaal familiespel. Volg met de (klein)kinderen het kleurenspoor om te ontdekken waar de kleur in je kleding vandaan komt door ze te voelen, horen, ruiken en zélfs proeven. Wil je nog meer weten over kleur? Vraag een echte wetenschapper het hemd van het lijf tijdens het Kleurstof Kindercollege op 10 juli. Neem ook een kijkje in het TextielLab om te zien hoe kunstenaars en ontwerpers vernieuwende dingen maken van textiel. Of laat de kids meedoen met De TextielClub workshops, waar ze zelf creatief aan de slag gaan.

 

Familieactiviteiten

 

Kleurstof Kindercollege (kinderen van 8-12 jaar)

Duik samen met een echte wetenschapper in de wereld van kleurstof! Word een echte kleurenexpert en kom alles te weten over het verven van stoffen met natuurlijke- en onnatuurlijke kleuren. Alles draait om kleur!

 

De TextielClub (kinderen van 6-12 jaar)

Elke schoolvakantie organiseren we De TextielClub. Meld je aan voor deze creatieve club en ga samen met de andere kinderen en een rondleider op pad in het museum. Je neemt een kijkje bij bijzondere kunstwerken en je leert wat al die indrukwekkende textiel machines eigenlijk doen. Daarna gaan we zelf aan de slag met een workshop. Deze vakantie staat de workshop in het teken van de tentoonstelling ‘Kleurstof’ en gaan we stoffen verven in vrolijke kleuren en patronen.

 

 

Speur & Ontdek

Tijdens de gratis activiteit ‘Speur & Ontdek’ maak je met de hele familie verschillende opdrachten en ervaar je hoe het voelt om een kunstenaar, kunstwerk of tentoonstellingsmaker te zijn.

 

Het TextielMuseum in een Boekje (kinderen van 4-12 jaar)

Het ‘TextielMuseum in een Boekje’ neemt je mee langs alle technieken die in het TextielLab te zien zijn. Het pakketje zit in een tof tasje dat je zelf kunt borduren. De gaatjes in het tasje zijn gelaserd in het TextielLab. Je kunt de opdrachten in het boekje in het museum doen. Koop Het TextielMuseum in een Boekje voor €2,00 bij de balie van het museum.

 

Museum Dobbelspel

Door samen met je familie te dobbelen, prikkelende vragen te beantwoorden en te fantaseren bij kunstwerken, kijk je nooit meer hetzelfde naar kunst. Haal het Museum Dobbelspel bij de balie van het museum voor €2,00.

 

Er is nog meer te zien!

Kleurstof

Textiel is er in alle denkbare kleuren. Maar wat maakt je favoriete spijkerbroek blauw? In de expo ‘Kleurstof’ kom je te weten waar de kleur in textiel vandaan komt en hoe het geverfd wordt met een spel speciaal voor de hele familie. Ga op ontdekkingstocht en volg het kleurenspoor waarin kleuren tot leven komen. Hoeveel soorten blauw kun je ontdekken? Wist je dat het mooiste rood uit een piepklein schildluisje komt waar voedsel ook mee gekleurd wordt? Ontdek het in de tentoonstelling!

 

 

Van het verleden naar de toekomst

Neem ook een kijkje in de Wollendekenfabriek om te ontdekken welke machines er meer dan 100 jaar geleden gebruikt werden om een deken te maken van schapenwol. Daarna maak je een sprong naar de toekomst in het hypermoderne TextielLab. Hier zie je hoe echte kunstenaars en ontwerpers de nieuwste dingen bedenken gemaakt van textiel. Wil je zelf voor een dag ontwerper worden? Reserveer dan een plekje in onze Design Studio en maak je eigen sokken of sjaal.

design studio TextielMuseum ontwerpen Tilburg

 

Openingstijden TextielMuseum:

Dinsdag t/m vrijdag: 10.00-17.00
Zaterdag & zondag: 12.00-17.00

Entreeprijzen:

Kinderen 0-12 jaar: Gratis
Jongeren 13-18 jaar: €4,00
Volwassenen: €12,50