Loop met 250 schapen mee in de Wool March

6 september, 2023

Op zondagmiddag 8 oktober vindt de tweede editie van de Wool March plaats. Maak samen met een enorme kudde schapen een wollige wandeling dwars door het centrum van Tilburg. De mars start vanaf ons museum en iedereen is welkom om mee te lopen.


Afbeelding: Joney Habraken

De Wool March is een initiatief van ontwerper en wol onderzoeker Cynthia Hathaway en herder Bart van Ekkendonk bedoeld om aandacht te vragen voor de herwaardering van wol. Vroeger werd wol ook wel de ‘gouden vacht’ genoemd, maar het heeft tegenwoordig nauwelijks nog waarde. Het scheren van schapen kost zelfs meer dan wat de wol opbrengt, waardoor de vacht nu wordt gezien als afvalproduct. Daarnaast willen de organisatoren stad en platteland weer dichter bij elkaar brengen.


Foto: Joney Habraken

Om de boodschap van de mars kracht bij te zetten dragen twintig activistische schapen van de kudde speciaal ontworpen en geborduurde banners, gemaakt van hun eigen wol en gevilt door vele handen. Bewegend op poten laat wol zich zo weer zien als belangrijk natuurlijk materiaal.

Loop je mee?

Zondagmiddag 8 oktober om 12:00 uur start De Wool March vanaf het terrein van het TextielMuseum. De tocht zal ongeveer 4 kilometer lang zijn, maar omdat de schapen hun route nog niet hebben gekozen volgt hierover later meer informatie. Wil je meelopen? Meld je dan gratis aan door een mail te sturen aan [email protected] en vermeld met hoeveel personen je komt. Let op: Het is niet toegestaan om je hond mee te nemen naar de wandeling, omdat dit de herdershonden en schapen kan verstoren.

Let op! Van 25 september t/m 17 november zijn er werkzaamheden rond het museum, bekijk hier hoe je ons kunt bereiken.


Foto: Marly Gommans

De Wool March wordt mede mogelijk gemaakt door:

  • Gemeente Tilburg
  • Erfgoed Tilburg
  • Stichting DOEN
  • De Lachende Ooi uit Loon op Zand
  • Het TextielMuseum Tilburg