Wedstrijd Print It!

9 juni, 2015

Naar aanleiding van de tentoonstelling Artist Textiles ‘Warhol to Picasso’ had het TextielMuseum de wedstrijd Print it! uitgeschreven, waarbij het de opdracht was om je eigen stofontwerp te maken dat in patroon of ritme herhaald, gespiegeld of geschoven kan worden. Men moest hierbij gebruik maken van druk- of printtechniek. Mirjan Schavemaken-Heinsbroek won de tweede prijs en mocht in het TextielLab vier meter stof laten maken met haar eigen ontwerp.

Mirjan werd geïnspireerd door de tegelplateaus die M.C. Escher ontwierp voor het Alhambra. In het boek ‘Visions of Symmetry’ van M.C. Escher was zij een afbeelding tegen gekomen van een vierkant van 5 x 5 cm met een aantal lijnen. Hoe je deze vierkanten ook draaide of spiegelde, de lijnen liepen altijd door in de naastliggende vierkanten. De patronen vormden een inspiratiebron voor het ontwerp van Mirjan.

Haar ontwerp heeft ze uitgewerkt met vele meters Brockens linnen en 3900 spelden, waarmee ze een kantkloswerk maakte. Als technieken koos ze voor wrijving als druktechniek. Wrijving over onregelmatige ondergrond geeft een print van de onregelmatigheid erin. Deze techniek werd voor de uitvinding van de kopieermachine ook gebruikt om kantpatronen over te nemen.
Na een voorronde via social media, werden er 30 finalisten gekozen, die door een vakjury beoordeeld werden. De vakjury vond niet alleen het ontwerp van Mirjan prachtig, maar vooral ook het doordachte proces.

In het TextielLab ging Mirjan samen met de andere drie prijswinnaars aan de slag om haar ontwerp te laten printen. Haar ontwerp werd geladen in de computer, aangepast zodat het op het juiste formaat geprint kon worden en daarna kwam haar eigen stof uit de printer rollen. Na het printen werd de stof gestoomd, om de verf goed door te laten dringen. Hierna werd de stof in een ammoniakbad gedaan, dit zorgt voor het behoud van de kleur. Hierna werd de stof gewassen en in een droogkast gehangen.

Aan het einde van de dag ging Mirjan met vier meter van haar eigen stof naar huis. Ze wil de stof gaan gebruiken om deze op een wandpaneel te spannen.

Lees meer in ‘Vezel – 35e jaargang, nr 1, maart 2015’