Vrijdag 11 december: Lezing | Weefsels uit Okinawa, symbiose van natuur en textiel

29 oktober, 2015

In de lezing op 11 december neemt Linda Hanssen je mee in de wereld van textiel uit Okinawa. Er wordt ingegaan op verschillende stijlen en laat unieke materialen, kleuren, patronen en vaardigheden zien, die generaties lang zijn doorgegeven. 

Veel textiele materialen werden ooit geïntroduceerd in Okinawa door overzeese handel met Korea, China en de Zuid-Oost Aziatische landen. Door de uitbundige natuur van het eilandenrijk van Okinawa, met zijn ideale ligging in de subtropische zone, is het rijk aan plantaardige kleurstoffen en materialen. Elk eiland heeft een specifieke weeftraditie en de productie van textiel is nog steeds zeer actief aanwezig. In de lezing worden de kenmerkende weefsels van Okinawa besproken als ook innovatieve ontwikkelingen.

foto: Het wassen van de weefsels door weefster Ishigaki op het eiland Iriomote, (foto L.Hanssen)

Linda Hanssen is voormalig conservator textiel van het Wereldmuseum, waar zijn diverse tentoonstellingen realiseerde en publicaties verzorgde. Momenteel is zij zelfstandig conservator en consultant voor etnografisch en hedendaags textiel, mode en design.

Datum en tijd: Vrijdag 11 december 2015: 13:30 – 14:30u

Locatie: Textielmuseum | auditorium, Goirkestraat 96, Tilburg                  

Prijs: € 5,- (betaling bij binnenkomst)

 

Graag aanmelden via aanmelden@textielmuseum.nl o.v.v. lezing en datum

Kijk voor het volledige najaarsprogramma in onze agenda.