7 april 2018

Vriendendag 2018

KLEUR BEKENNEN

Op 7 april vond in het TextielMuseum de jaarlijkse vriendendag plaats. Hieronder een impressie van de dag.

De Young Designer Award 2018 werd gewonnen door Josef Trojan met zijn vernieuwende kijk op kinderschoenen.

Van boven naar beneden, van links naar rechts:
Salvatore Caltabellotta | Alicia Minnaard | Sarah Brunnhuber | Iris Seuren | Ines Sistiaga | Joana Schneider

ONTWERPERS

Francis Ames

Is That All There Is

Voor deze modeontwerper, afgestudeerd aan ARTEZ, is vorm het belangrijkste uitgangspunt. Vanuit moulage ontstaan monumentale vormen die continu worden geabstraheerd. Zij schetst met stof, in- en uitzoomen, van 3D- naar 2D-patroon en terug. Rijkheid door diverse materialen en prints zijn essentieel evenals onderzoek naar kostuumhistorie.

In haar afstudeercollectie “Is That All There Is” wordt de elegantie en de rijkheid van het circuskostuum, dat een zekere vrouwelijkheid bevat vertaald naar gedetailleerde tailor-made menswear. Francis is trots op de ontwikkelplek het TextielLab. Samen met Marjan van het TextielLab heeft zij haar marbling prints omgezet in een weefsel bestaande uit diverse garens en vele kleuren.

Haar droom is om met eigen label een interessante bijdrage te leveren aan de huidige mannenmode. Graag doet zij eerst meer werkervaring op in het werkveld bij labels als Raf Simons, Loewe en Marni om daar genoeg kennis op te doen.

Josef Trojan

The Very First Shoe

Josef Trojan is a runner, skier, football player and a footwear architect!. The human body is a great gift made for action and his designs are humble extensions of its powers. He graduated from DAE in June 2017.

Children’s shoes are often scaled down adult shoes. But toddlers have different needs when it comes to their feet. As they grow rapidly, they would be better of with flexible footwear. Their delicate skin needs protection from sharp objects, but feeling the ground beneath their feet is also important for finding their balance and developing their muscles.

The TextileLab’s help and resources strengthened his graduation project. Together with Sarena, Jan Willem, Suzanne and Martijn of the Lab ( the wonderful textile playground ), Josef explored the possibilities of industrial knitting and developed ‘The Very First Shoe’: a slip on shoe, made of protective and flexible PU rubber, elastane, high density polypropylene and polyester yarn.

Noortje de Brouwer

Haptopia

Noortje de Brouwer ( afgestudeerd aan de KABK in Den Haag in juli 2017 ) begeeft zich graag op de grens van kunst & design. Tijdens haar afstuderen heeft ze zich verdiept in het zintuig tast. Zij ontmoette onder andere een blinde kunstenares, bezocht ‘sensory rooms’ en volgde haptotherapie. Tactiliteit is belangrijk in haar werk. Zij fantaseert over een utopische wereld waarin niet het oog maar de tast op nummer één staat: ‘Haptopia’.

Hoe zouden mensen met elkaar communiceren? Wat is het effect op het welzijn van de mens/maatschappij? Slechts bij aanraking is haar werk volledig te begrijpen. Dan ervaar je verschillende texturen en draden die van temperatuur veranderen. Warmte kan je welzijn positief beïnvloeden: mensen worden rustiger of ontspannen ze zich.

Haptopia is deels ontwikkeld op de passementafdeling van het TextielLab onder leiding van Thea Veel. Noortje vond er nieuwe mogelijkheden binnen bestaande technieken als koordvlechten en koordwikkelen (gimp).

Tamara Van Roij

Flux Rug

Voor Tamara staat ontdekken van materialen en toekennen van haptische kwaliteiten daaraan centraal. Zij vindt onverwachte schoonheid in iets heel kleins.

Haar afstudeerproject ” Flux Rug ” is ontwikkeld met de borduurspecialisten van het Textiellab. Borduren biedt talloze manieren om zowel kleur, materiaal en lijnenspel te combineren en te variëren. Zij ziet dan ook nog veel mogelijkheden het concept van unieke kleurmengingen door te ontwikkelen.

Tamara ziet het Lab als een unieke plek omdat het verbinding mogelijk maakt tussen zowel de textielgeschiedenis als de moderne textielwerken. Het is als een snoepwinkel met veel materialen met bijzondere eigenschappen. Een plek waar ontwerpers zich samen met de professionals kunnen storten op een vernieuwend project. Er is ruimte om buiten de lijntjes te denken! Al eerder heeft Tamara er een plaid laten breien en een tafelkleed laten borduren voor een opdracht van Design Academy Eindhoven.

Informeer naar de mogelijkheden voor deelname via het secretariaat: [email protected]