28 maart 2015

Vriendendag 2015

ER WAS EENS…

Textiel speelt in sprookjes vaak ongemerkt een prominente rol. In bijvoorbeeld Roodkapje, De nieuwe kleren van de keizer, Doornroosje en Alladin zijn stof, textuur en kleur een wezenlijk onderdeel van het verhaal. Binnen de designwereld wordt storytelling steeds duidelijker voelbaar door een narratieve insteek van de ontwerpers.

Tijdens de vriendendag op 28 maart, is uitgebreid voortgeborduurd op historische verhalen en toekomstvisies met textiel in de hoofdrol.

PRESENTATIES

Twee gastsprekers waren genodigd, die elk vanuit hun vakgebied, vertelden waarom textiel een gelukkige leidraad is. Genodigd waren:

ANKE WERKER
Schrijver kinderboek “Blij als ik brei”
Textiel als middel om samen problemen op te lossen.
Jane Austen is haar inspiratiebron.

INGE SPECHT
Conservator Nederlands Leder en Schoenen Museum
Het verhaal over de unieke collectie met de focus op schoeisel gemaakt van textiel.

JONGE ONTWERPERS

Om de werkelijkheid van sprookjes te onderzoeken stelde de stichting tijdens de vriendendag haar podium weer ter beschikking aan jonge ontwerpers. Met hun afstudeerproject voegen zij een nieuw verhaal toe aan het narratieve textiel. Eén van de speerpunten van de Stg Vrienden van het TextielMuseum is het ondersteunen van jong designertalent. Na afloop van de presentaties stemden de aanwezige vrienden op hun meest inspirerende, interessantste of meest spraakmakende project.

Als ‘winnaar’ van de vrienden kwam Gerard Jasperse als favoriete ontwerper uit de bus en is beloond met een cheque van €1.000,00!

Mandy Roos

Floor van Doremalen

Camiel Fortgens

Op uitnodiging van het Nieuwe instituut (het tijdelijke modemuseum) ontwikkelde Camiel in het najaar van 2015 een collectie. Bekijk een preview

IMPRESSIE VAN DE VRIENDENDAG